ESBJERG: Efter 24 år får Esbjerg ny borgmester

Et borgmesterfarvel af de helt store åbner ballet i Esbjerg, hvor der for første gang i 24 år skal printes et nyt dørskilt til borgmesterkontoret.

Analyse. Uanset hvordan stemmerne fordeler sig d. 21. november, får den store kommune med kyst mod vest en ny borgmester. Venstre-borgmester Johnny Søtrup har efter 24 år på rådhuset og på borgmesterkontoret valgt, at denne valgperiode bliver den sidste.

Kronprinsen er 12.000 stemmer bagud

Venstres bud på en afløser er Jesper Frost Rasmussen, der allerede sidder i byrådet og er 1. viceborgmester. Han har forsøgt at positionere sig som en naturlig arvtager, siden har officielt blev valgt som Venstres bedste bud på en ny borgmester i december 2016.

Der er dog ingen tvivl om, at Søtrup er partiets ansigt og valgmæssige trækplaster. Søtrup fik næsten 13.000 personlige stemmer ved valget i 2013. Frost Rasmussen fik 754.

S på jagt efter borgmesterposten

De 12.000 Venstre-stemmer fra 2013 er Socialdemokraterne nu på jagt efter, og partiet må øjne en af de største chancer for at overtage borgmesterposten siden kommunesammenlægningen i 2007. Partiets spidskandidat er endnu en gang John Snedker. Dette valg kan blive hans store chance.

Uden Søtrup øverst på listen og med en landstendens til tilbagegang til Venstre tegner situationen for Socialdemokraterne lysere end den har gjort i mange år. Der skal umiddelbart flyttes to mandater fra blå til rød blok i kommunen før et magtskifte kan blive en realitet – forudsat at de nuværende samarbejdstendenser bevares.