Esbjerg Kommune trækker pålæg tilbage efter listeriafund

26 slags pålæg er blevet trukket tilbage, efter at der er fundet forhøjede niveauer af den skadelige bakterie listeria.

Nogle af pålægstyperne er blevet bragt rundt til alle hjemmeboende ældre, som får mad fra Esbjerg Kommune, mens andre er blevet serveret på syv af kommunens plejecentre i den forgangne uge.

De forhøjede niveauer af listeriabakterier er kun fundet i én slags pålæg, men kommunen har valgt at trække 26 slags pålæg tilbage, bl.a. kyllingesteg og saltkød, forklarer direktør for Sundhed & Omsorg, Arne Nikolajsen:

quote

Vi håber selvfølgelig ikke, nogen er blevet smittet af bakterien, men lige nu kan vi ikke gøre mere end at advare.

Arne Nikolajsen, direktør, Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

- Lige så snart vi blev opmærksomme på problemet, skyndte vi os at få fjernet pålægget. Vi håber selvfølgelig ikke, nogen er blevet smittet af bakterien, men lige nu kan vi ikke gøre mere end at advare, siger han til TV SYD. 

Kommunen opdagede de forhøjede listerianiveauer fredag eftermiddag, og alle berørte borgere er blevet kontaktet og pålægget smidt ud.

- Vi har kigget på, om der er nogen borgere, som har fået leveret noget af det påvirkede pålæg, og vi har kunnet konstatere, at det drejer sig om 50 borgere, siger Pia Busk, der er leder af køkkenområdet i Esbjerg Kommune, til TV SYD.

Hør hvordan Esbjerg Kommune har håndteret fundet af listeria.

Symptomerne på en listeriaforgiftning er feber, hovedpine, træthed og muskelsmerter. På plejecentrene vil man være ekstra opmærksomme på, om beboerne skulle udvise disse symptomer. Listeria kan føre til den sjældne, men alvorlige og livstruende sygdom, listeriose. 

Fundet af listeria i kommunens mad får dog ikke umiddelbart nogen konsekvenser:

- Der plejer ikke at være problemer med denne leverandør, men skulle det ske igen, så vil vi finde et andet sted at skaffe vores pålæg, siger Arne Nikolajsen.

Se mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside om bakterien listeria.