Esbjerg opgiver at få Ribe gjort til verdensarvs-by

Ribe opfylder ikke kriterierne for at komme i betragtning til optagelse på UNESCO's verdensarvsliste, hvorfor Esbjerg Kommune nu opgiver at bruge kræfter på en ansøgning.

Der var et stort ønske om at arbejde for Ribes optagelse på UNESCO's verdensarvsliste, da ideen blev født. Nu viser det sig desværre, at verdensarvshæderen ikke umiddelbart er inden for rækkevidde.   

Esbjerg Kommune har undersøgt mulighederne for at få Ribe optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Efter museumsdirektør Dagmar Warming fra Ribe Kunstmuseum luftede ideen, gik man i Esbjerg Kommune i gang med at undersøge, hvad det ville indebære at begynde processen med at indstille Ribe til verdensarvslisten. 

- Ideen var rigtig god, men det viser sig nu, at når nationale og internationale øjne kigger på Ribe, så ser de noget andet, end vi gør. Efter at være dykket ned i kriterierne, som skal opfyldes for at komme i betragtning til listen, står det desværre klart, at Ribe ikke er en oplagt kandidat,  siger borgmester Johnny Søtrup, som også selv havde håbet på en anden konklusion.   

Økonomiudvalget i Esbjerg Kommune har netop forholdt sig til den nedslående konklusion, og udvalget har ved den lejlighed også sat det videre arbejde i bero. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

En verdensarvsansøgning er et forholdsvist stort og ressourcekrævende projekt. I første omgang skulle Ribes herligheder beskrives for at komme på den danske tentativliste. Listen indeholder potentielle kandidater, som er vurderet og godkendt af Slots og Kulturstyrelsen. Efter optagelsen på denne liste kan man derefter søge UNESCO om optagelse. Hele processen vil vare omkring 5-6 år og vil involvere en ganske betydelig indsats i forhold til at lavet ansøgningsmaterialet. 

Omdrejningspunktet i dette materiale ville være at gøre rede for, at Ribe besidder en enestående universel værdi. Med andre ord må der altså ikke findes lignende steder i verden. At Ribe er en velbevaret middelalderby og har haft betydning i den danske nationale historie, rækker ikke til en plads på UNESCO's verdensarvsliste.

En optagelse på verdensarvslisten ville have været et turistmæssigt scoop. Men Johnny Søtrup understreger også, at Ribes værdi på ingen måde falder i kurs, selvom verdensarvshæderen ikke bliver til noget.