Esbjerg på kedelig førsteplads: Her er flest voksne psykisk syge

På landsplan får flere voksne en psykiatrisk diagnose. De tre kommuner med flest diagnoser ligger alle i Syd- og Sønderjylland.

Borgerne i Esbjerg er dem i hele landet, der har allermest ondt i sindet. Her har hver 14. person fået en psykiatrisk diagnose i løbet af de seneste fem år. Det viser en analyse foretaget af Momentum, der er et nyhedsbrev fra Kommunernes Landsforening.

Analysen viser, at hele 7,3 procent af de voksne borgere i Esbjerg har fået stillet mindst en psykiatrisk diagnose i løbet af de seneste fem år. Det er en stigning på 8,9 procent siden 2013, hvor 6,7 procent af de voksne borgere i Esbjerg havde en psykisk diagnose.

- Det er selvfølgelig med lidt blandede følelser, at vi modtager den her førsteplads. På den ene side er det rigtig godt, at borgerne kan blive udredt og få en diagnose, når det er det, de efterspørger. På den anden side er jeg også bekymret, for det afføder jo også et pres på Esbjerg Kommune, når borgerne efterspørger kommunens tilbud som rådgivning, vejledning og indsatser, siger Lise Plougmann Willer, direktør for Borger & Arbejdsmarked i Esbjerg Kommune.

Ifølge hende er en del af forklaringen, at der i Esbjerg bor en relativ høj andel med lavt uddannelsesniveau, på offentlig forsørgelse og med andre sociale problemer. Det giver et særligt pres på kommunen, når flere borgere får en psykiatrisk diagnose. Alligevel mener hun ikke nødvendigvis, at kommunen skal gøre noget anderledes.

- Jeg tror også, at det her handler om ikke at gå i panik. Vi har en førsteplads, og den kunne vi selvfølgelig godt have undværet, men jeg synes faktisk, at vi allerede nu har rigtig mange gode tilbud til borgerne. Så det er ikke sikkert, at vi nødvendigvis skal gøre så meget anderledes, siger Lise Plougmann Willer.

242.000 har psykiatrisk diagnose

Det er en generel udvikling, at antallet af danskere med en psykiatrisk diagnose bliver ved med at stige. Der er nu 51 kommuner, hvor over fem procent af befolkningen har en psykiatrisk diagnose, mod kun 15 kommuner i 2013.

På landsplan har i alt 242.000 danskere over 18 år nu en diagnose mod 198.100 i 2013.

De mest udbredte diagnoser er angst og belastningsdiagnoser som stress. Det har godt 120.000. Herefter følger sindslidelser som depression og bipolare lidelser og endelig adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser som ADHD.

Fredericia og Tønder kommuner følger lige efter Esbjerg med henholdsvis 7,1 og 6,9 procent med en psykiatrisk diagnose. I den lave ende finder man Fanø og Hedensted med 4,1 og 4,0 procent.

Så mange procent har en psykiatrisk diagnose i din kommune

Esbjerg  7,3

Fredericia  7,1

Tønder  6,9

Haderslev  6,4

Vejen  6,4

Aabenraa  6,3

Varde  5,9

Billund  5,8

Sønderborg  5,6

Kolding  5,6

Horsens  5,1

Fanø  4,1

Hedensted  4,0