To Esbjerg-projekter indstillet til Danskernes Idrætspris

Game StreetMekka og Aktiv Fritid er to projekter i Esbjerg for unge, som er indstillet til Danmarks Idrætsforbunds fornemme Danskernes Idrætspris 2015.

Med de to projekter har Esbjerg Kommune skabt rammerne for nye måder at aktivere de unge på i Esbjerg kommune. Specielt unge som måske aldrig ville dyrke nogle fritidsinteresser, hvis de ikke havde forståelse af, at de kunne blive set og hørt på en anden måde.

Formålet med GAME StreetMekka Esbjerg er at gøre gadeidrætten og streetkulturen tilgængelig for alle, fortæller formanden for Kultur- og Fritid, Jakob Lose (V) til TV SYD.

Game StreetMekka Esbjerg har til huse i en historisk remisebygning, som sammen med nybyggeri er blevet omdannet til et slaraffenland for streetkulturen, hvor der er mange muligheder for at dyrke "gadeidræt" som basket, parkour, hiphopdans, dj-værksted, graffitiskole og skatearealer.

-Der er således tale om et selvorganiseret og tilgængeligt tilbud for de børn og unge, som ikke har fundet vej ind i traditionelle idrætsforeninger, hvor der er faste træningstider, kontingent, krav til udstyr og forældreopbakning, fortsætter Jakob Lose.

Jakob Lose fortæller her om Game Street Mekka og Aktiv fritid.

 

Aktiv Fritid har fat i godt 400 udsatte børn og unge, som er kommet i gang med fritidsaktiviteter i foreningslivet de seneste tre år. Timelønnede fritidsguides følger børnene til og fra aktiviteterne og "bygger bro",, så barnet kan rummes i foreningen, og blive selvhjulpen i forhold til deltagelse.

Indsatsen er vigtig, fordi foreningerne gerne vil arbejde med inklusion, men i høj grad er baseret på frivillighed. Derfor er der oftest ikke de fornødne ressourcer til at rumme børn fra udsatte familier, hvor der ikke er en forælder, der kan støtte, hente og bringe, osv. 

Danskernes Idrætspris fokuserer på foreningsidrætten i Danmark. Prisen gives til det projekt, aktivitet eller initiativ, der på inspirerende vis er med til at styrke, udvikle eller nytænke foreningsidrætten i Danmark.

- For de udsatte børn har deltagelse i foreningslivet afgørende indflydelse på deres selvopfattelse og fremtidige muligheder, fordi de bliver del af en aktivitet og et socialt fællesskab, som de ellers ikke havde haft adgang til.

Begge projekter er på hver deres måde med til at sikre, at man i højere grad lytter til brugernes behov og ønsker slutter Jacob Lohse.

Det er DR P4 Syd, som har indstillet GameStreetMekka Esbjerg og Aktiv fritid til Danskernes Idrætspris 2015.

DRs P4-regionaler har hver især indstillet tre regionsfinalister, og vinderen af prisen modtager Danskernes Idrætspris ved DR’s show, SPORT 2015, lørdag den 9. januar 2016 i Boxen i Herning.