Esbjerg-sag kan koste flere hoveder

Misbrugssagen fra Esbjerg kan komme til at udløse flere fyringer, end den allerede har gjort.

Efter DR's 21 Søndag har kunnet afsløre, at kommunen undlod at reagere på adskillige indberetninger, har socialminister Karen Hækkerup (S) sat Ankestyrelsen til at undersøge sagen.

Og det kan betyde nye afskedigelser, varsler Esbjergs borgmester, Johnny Søtrup (V).

- Der findes ikke undskyldninger for dårlig og mangelfuld sagsbehandling, som der er tale om her. Og det har haft konsekvenser i form af udskiftninger på sektionschefniveau, siger han til Ritzau og tilføjer:

- Det er for tidligt at sige, om der kommer flere konsekvenser. Nu foretager vi den undersøgelse, som socialministeren mener, der skal foretages, og så ser vi, hvad den bringer for dagen.

Nye sager skal forhindres

Borgmesteren forventer dog ikke umiddelbart, at Ankestyrelsen vil finde nye kritisable forhold hos kommunen, som ifølge ham har gjort en stor indsats for at forbedre sig, siden sagen kom frem.

I Esbjergsagen er den 41-årig såkaldte Esbjergmand dømt for seksuelt misbrug af otte børn gennem 20 år, og sagen har været betragtet som en af de værste af sin art herhjemme.

Esbjerg Kommune har blandt andet fyret og flyttet rundt på afdelingschefer som følge af sagen, der er indført nye procedurer, og området er blev opbemandet for at undgå en gentagelse.

Borgmesteren kalder derfor den nye undersøgelse for en "lakmusprøve" på, om de omstruktureringer, som kommunen har foretaget som følge af sagen, har været tilstrækkelige til at undgå lignende sager i fremtiden.

I en ligeledes stærkt mediedækket misbrugssag, den såkaldte Rebild-sag, blev tre chefer i den kommunale forvaltning torsdag afskediget.

Fyringerne kommer, efter kommunen har erkendt, at man har svigtet syv børn, der gennem flere år blev misbrugt af deres far.