Esbjerg skal beskyttes mod vandmasserne

Klimaforandringerne vil få havene til at stige og forårsage hyppige oversvømmelser ved kysten og i havnebyer. Men i Esbjerg er borgmester Johnny Søtrup (V) klar til kamp mod vandmasserne.

Bygningerne bliver allerede lagt højere end for 10 år siden, når der bliver bygget nyt på havnen i Esbjerg, og også fremover vil kommunen gøre, hvad den kan, for at sikre, at det nye byggeri kan stå imod vandmasserne.

Det forklarer Johnny Søtrup (V), borgmester i Esbjerg Kommune.

- Vi er vant til, at vi med rimelig jævnlige frekvenser får vores havneområder oversvømmet, og over det sidste årti har vi kunnet se, at vi får mere ekstreme vejrforhold, siger borgmesteren.

- Nu ser det ud til, at det bliver lidt hyppigere. Det skal vi nok regne ind i vores planlægning og i vores økonomi de næste mange år, siger han.

Ved næste århundredskifte vil Esbjerg hvert femte år få en vandstand mere end fire meter over normalen. Det forudsiger en rapport om klimaforandringernes effekt fra Miljøministeriet. Hidtil har vandet kun stået så højt hvert 100. år.

I fremtiden vil en kombination af hyppigere skybrud og højere havniveau føre til markant øget risiko for oversvømmelser i havnebyer og kystområder i hele landet. I Esbjerg vil vandstanden omkring hvert 10. år ryge over 4,4 meter. Det er indtil nu kun sket hver 500. år.

Selvom Johnny Søtrup endnu ikke har et overblik over, hvor meget han forventer, at kommunen vil skulle bruge på at sikre sig mod oversvømmelser, efterlyser han hjælp fra staten.

- Vi har diger langs med Vadehavet, og der er ingen tvivl om, at de også vil blive udsat for større pres. Hvis store dele af de danske kyststrækninger i den grad bliver udsat for angreb, er der ingen tvivl om, at det er mere, end den enkelte kommune kan løse alene, siger han.

På grund af den lange kystlinje bliver Danmark et dyrt land at beskytte. Danmark er et af de fem lande i EU, hvor den stigende vandstand vil koste flest penge i forhold til bruttonationalproduktet, BNP, forudser rapporten.