Esbjerg sprøjter stadig

Trods en aftale om at begrænse brugen af sprøjtegifte, vil Esbjerg nu for at spare penge igen fjerne ukrudt med gift. Flere kommuner vil formentlig følge efter.

Mælkebøtter og andet ukrudt kan igen se frem til at få en omgang gift i stedet for at blive brændt af med en ukrudtsbrænder.
 
Trods en aftale mellem kommunerne og staten om at droppe giftsprøjten til ukrudtet har Esbjerg Kommune nu alligevel besluttet igen at sprøjte med gift for at få ukrudtet væk.
 
Årsag: Gift er billigere end en gasbrænder, og kommunen forventer, at den kan spare mellem en halv og en hel million kroner ved at sprøjte med gift.

Find alternativer

Beslutningen om at bruge sprøjtegift bekymrer Danmarks Naturfredningsforening, der forudser, at mange andre kommuner vil gå samme vej.
 
- Der er nogle kommuner, der begynder på dette. Det sparer nogle penge her og nu, men det er en utrolig kortsigtet besparelse, for sprøjtegiftene ender i vores drikkevand og grundvand. Dermed ender regningen hos vores børn og børnebørn, siger René La Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening.
 
Han forstår, at kommunerne har en trængt økonomi, men opfordrer dem til at finde andre løsninger i stedet for at finde giftsprøjten frem igen.
 
- Måske skulle man overveje, om nogle områder ikke godt kunne stå lidt mere uplejede hen, eller man kunne overveje at afgræsse ved hjælp af dyr. Der kan være andre muligheder, siger René La Cour Sell.

Mindre Co2-udslip

Esbjerg Kommune argumenterer blandt andet med, at CO2-udslippet bliver mindre, når man holder op med at brænde ukrudtet væk med ukrudtsbrænder.
 
- CO2 er en smart måde at legitimere beslutningen, men det er marginalt, hvad det betyder. Der er en grund til, at kommunerne i sin tid lovede at gå bort fra at sprøjte: Nemlig at det ender i vores grundvand og drikkevand, siger René La Cour Sell.
 
Forbruget af sprøjtemidler på offentlige arealer er faldet markant de seneste år og i 2007 indgik Miljøministeriet, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner en ny aftale, der skulle begrænse brugen af gift på gader, fortove og boldbaner endnu mere.
 
Martin Damm (V), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kommunernes Landsforening, mener fortsat, at kommunerne vil leve op til aftalen.
 
- Vi har stadig en aftale, og den må vi leve op til. Ellers er der jo ikke nogen aftale mere. Esbjerg går tilsyneladende mod strømmen, men det må være op til dem at forklare. Jeg mener fortsat, vi har en aftale, som kommunerne bestræber sig på at leve op til, siger Martin Damm.

Mange vil følge efter

Teknik- og forsyningsudvalgsformand Freddie H. Madsen (DF) i Esbjerg fortæller til danskekommuner.dk, at Esbjerg Kommune ikke har fået en vurdering af miljøkonsekvenserne ved at genindføre pesticider. Han ser ingen problemer i at bryde aftalen mellem kommunerne og KL om at droppe pesticider.
 
- Der er jo ikke tale om lovgivning. Jeg tror, mange andre kommuner vil følge vores eksempel, siger han.
 
Siden 1998, hvor den første aftale om begrænsning af sprøjtemidler blev indgået, er forbruget af pesticider på offentlige arealer raslet ned, så man i 2005 brugte fem ton mod 29 ton aktivt stof i 1998.