Esbjerg tjekker enlige førtidspensionister

Esbjerg Kommune tjekker nu pensions-udbetalingerne til alle førtidspensionister, som er registreret som enlige.

I slutningen af november modtager ca. 2.000 enlige førtidspensionister et brev fra Esbjerg Kommune. I brevet opfordres pensionisterne til at tage stilling til, om de stadig skal betragtes som enlige eller om de samlever med en anden person.
Brevet forklarer, hvornår man kan defineres som enlig, og samtidig skal modtagerne af brevet underskrive en erklæring om, hvorvidt de stadig er enlige.  På den måde ønsker Esbjerg Kommune at sikre, at de enlige førtidspensionister, som modtager en højere ydelse end de samlevende også er berettiget til den.
 
- Vi ønsker på ingen måde at mistænkeliggøre alle, som modtager førtidspension som enlig, men vi vil sikre os, at det kun er de borgere, der har ret til en højere ydelse, som vitterlig får den. Fra kommunens side har vi en forpligtigelse til at sikre, at skatteydernes penge også går til de mennesker, som har størst behov, siger borgerservicechef Jørgen Bruun.
 
Ca. 4.000 enlige førtidspensionister vil modtage brevet i henholdsvis januar og februar. Den etapevise udsendelse skyldes, at kommunen skal behandle de mange erklæringer, som borgerne indsender. 
 

Team kontrol står bag

Bag indsatsen står Team Kontrol. Team Kontrol er en enhed bestående af medarbejdere, som arbejder på at forhindre socialt bedrageri.  Ideen med at skrive til de enlige førtidspensionister har Team Kontrol hentet fra en anden kommune, som skrev ud til ca. 1150 enlige førtidspensionister. Efterfølgende kunne denne kommune konstatere en årlig besparelse på mere end 1,3 mio. kr., hvoraf den kommunale andel lå på ca. 770.000 kr.
 
Jørgen Bruun tør ikke spå om, hvad indsatsen eventuelt kan indbringe i kommunekassen:  
- Vi håber jo, at mange førtidspensionister allerede står registreret rigtigt. Men samtidig så kan det jo glippe, at få det meldt til kommunen, når man bliver samlevende med sin kæreste. Derfor går vi bredt ud, og sender brevet til alle enlige førtidspensionister.