Esvagt måtte i aktion i nat

På Nordsøen fik tankskib lastet med brændselsolie store problemer efter eksplosion og brand i maskinrummet. Esvagt-skibe fik kølet situationen ned.

To skibe fra Esvagt i Esbjerg måtte i aktion i går aftes og i nat. En eksplosion i maskinrummet på tankskibet Alia, gav det voldsomme problemer 64 sømil (cirka 120 kilometer) ude på Nordsøen.

Alia udsendte et nødsignal - et såkaldt DSC-kald - og da både Esvagt Omega og Esvagt Gamma var i området, reagerede de på nødkaldet.  De lagde sig på hver sin side af Alia og sprøjtede vand på det.  Skroget var så varmt, at der stod damp op, hvor vandstrålen ramte.

- Eksplosionen må have været ret voldsom med den varmeudvikling, så det var vigtigt at skroget blev kølet så meget ned som muligt for at forhindre, at der gik ild i skibet igen, siger operationsansvarlig Steffen Rudbech Nielsen i Esbjerg til TV SYD.  

Alias last består af brændselsolie. Heldigvis for aktionen var vejret fint, så de to Esvagt-skibe kunne ligge ganske tæt på Alia uden fare for kollision.

Tankskibet blev kølet ned gennem tre timer, inden Esvagt Gamma og Esvagt Omega 00.40 i nat fik besked fra Alia med tak for veludført opgave og at de nu havde kontrol over situationen. Ingen personer skulle være kommet til skade ved eksplosionen, og der skulle heller ikke være nogen risiko for, at skibet lækker olie, rapporterer Forsvarets Operationscenter.

- Vi er glade for at kunne hjælpe, og heldigvis er vi jo netop vant til at ligge tæt på andre skibe, siger Steffen Rudbech Nielsen.

Det 183 meter lange tankskib Alia blev bygget i 2003. Det  sejler  under liberisk flag og var på vej fra Göteborg til Malta. Om det nu skal til Malta eller et andet sted for at gennemgå en omfattende reperation ved Esvagt ikke.