Et stykke kulturarv vender tilbage til Koldinghus

En unik historisk genstand bliver nu en del af den permanente udstilling på Koldinghus.

I 1766 rejste Caroline Mathilde fra England til Danmark for at blive gift med Christian 7. På sin rejse mod København overnattede hun på Koldinghus, og med sig havde hun en stor kuffert, der indeholdte alt, hvad en kommende dronning af Danmark havde behov for til sin personlige toilette. Det unikke toiletgarniture og den uvurderlige kulturarv er nu vendt tilbage til Koldinghus.

Garnituret bliver en del af museets permanente udstilling og skal være med til at fortælle historien om Koldinghus’ rolle som kongeslot og opholdssted for datidens royale rejsende.  Toiletgarnituret er langtidsdeponeret på Koldinghus af Designmuseum Danmark for en tiårig periode og muliggjort via en bevilling fra Ny Carlsbergfondet.

- Dronning Caroline Mathildes toiletgarniture er en markant tilføjelse til den nye permanente udstilling på Koldinghus. Toiletgarnituret indgår desuden som en naturlig del af udstillingens fortælling om, hvordan kongeslottet Koldinghus i en lang årrække frem til branden i 1808 blev brugt af det danske hof på deres rejser rundt i kongeriget, og om hvordan der til disse rejser var knyttet en hel del fornemt personligt udstyr, som viste, at de kongelige rejste standsmæssigt og signalerede magtoverhøjhed, fortæller Steen Rosenvinge Lundbye, der er kulturarvschef på Koldinghus, i en pressemeddelelse.

I sættet findes blandt andet en vandkande med vaskefad, et stort spejl, to lysestager, to klædebørster og to runde børster - én til paryk og én til rensning af kamme.