EU-krisehjælp: 75 mio. til Sønderborg

Sønderborg og Als står til at få 75 millioner kroner i EU-krisehjælp.Men måske må Sønderborg sende to tredjedele af pengene tilbage, fordi mange af de afskedigede har fået nyt job - eller er startet en uddannelse.  

Europa-Kommissionen har mandag godkendt to ansøgninger fra Danmark og støtte fra EUs Globaliseringsfond (EGF). Ansøgningen skal nu godkendes af Europa-Parlamentet og Ministerrådet.

Kæmpet for i et år

- Vi har kæmpet for det her i over et år, og jeg vil gerne rose vores samarbejdspartnere, Sønderborg Kommune og erhvervslivet på Als, for deres vedholdende indsats gennem den lange proces, der er gået forud for i dag, lyder det fra regionsrådsformanden.

Møde allerede i morgen

Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, er glad for beskeden, som TV SY kunne overbringe i dag og slår fast, at uden initiativet fra Carl Holst og regionen om at søge Globaliseringsfonden, var pengene ikke kommet Sønderborg til gavn.

- Vi glæder os utrolig meget over, at vi nu kan gå i gang. I morgen indbyder vi uddannelsesinstitutioner og A-kasser til et planlægningsmøde. Vi etablerer i fællesskab en selvstændig enhed under navnet Globus, og inden for de næste tre uger sender vi et brev til alle de berørte ledige for at fortælle om den videre proces og om, hvornår de bliver indkaldt til det første møde i Globus, oplyser borgmester Aase Nyegaard. Og tilføjer:

Ca. 500 ledige tilbage

- Vi søgte om EU-hjælp til 1.641 ledige. Heldigvis har ca. 1.000 fået andet job eller er begyndt en uddannelse, og der er ca. 500 tilbage, som endnu ikke er i job, og som får glæde af EU-midlerne.

Det betyder, at mange af millionerne slet ikke kommer til udbetaling.

Arbejdsløshed eksploderede

Masseafskedigelserne på Als har ramt hårdt i en af yderområderne. Stål- og metalindustrien udgør 25 pct. af arbejdspladserne i området, noterer EU-Kommissionen.

Derfor fik de mange fyringer på Linak og Danfoss arbejdsløsheden til at eksplodere - i et område, som i forvejen lå over landsgennemsnittet.

Nemmere at skifte erhverv

- Recessionen har betydet, at virksomheder i maskinsektoren er blevet hårdt ramt af det pludselige fald i efterspørgslen efter mekanisk og elektronisk udstyr, sagde László Andor, der er EU-kommissær med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og inklusion. Han tilføjer:

- De ledige arbejdstagere har svært ved at finde nye beskæftigelsesmuligheder, og mange er nødt til at søge over i andre sektorer. Jeg har tillid til, at den støtte og efteruddannelse, som Globaliseringsfonden kan tilbyde de danske arbejdstagere, vil gøre det nemmere at skifte erhverv.

En postgang for sent?

De to danske ansøgninger vedrører i alt 1 641 afskedigelser, hvoraf 1 443 fandt sted i tre virksomheder inden for Danfosskoncernen og 198 i Linak A/S.

Spørgsmålet er om pengene kommer en postgang for sent: Danfoss-koncernen melder om mere positive tendenser - og mange af de fyrede har fået deres arbejde igen.

Har støttet med 2,7 mia.

Globaliseringsfonden har siden den blev oprettet for tre år siden støtte med i alt 365 mio euro (2,7 milliarder kr.) til gavn for over 68500 arbejdstagere.