TV der bevæger dig

Sønderjyske skal håbe på endnu et europæisk mirakel

Sønderjyskes cheftræner Jakob Michelsen står torsdag aften atter klar på sidelinjen til at dirigere sine spillere videre mod Europa League-deltagelse. TV SYD liveblogger fra kampen på Sydbank Park klokken 18.15. Foto: Frank Cilius, Scanpix

Det kræver fighterinstinkt af rang, hvis Sønderjyske skal besejre Sparta Prag. Det vurderer Michael Søvsø fra det digitale fodboldsite Mediano.nu.

Sønderjyske står foran klubbens største opgave nogensinde. Det gælder en plads i Europa Leagues gruppespil, og selvfølgelig SKAL sønderjyderne give chancen for penge og prestige al den energi, der kan hives ud af den slidte trup. Men det bliver vanskeligt at overvinde Sparta Prag.

For første gang i tiden under Jacob Michelsen er Sønderjyske i noget, der ligner en krise. Og samtidig spiller sønderjyderne – igen-igen – en af de største kampe i klubbens historie.

Lige nu er sønderjyderne et fodboldmæssigt paradoks. For det spiller slet ikke i superligaen her i sæsonstarten, mens duften af Europa synes at sende monsterkræfter ud i de lyseblå fodboldben.

Fortsætter det mod Sparta Prag i de kommende kampe, der kan give adgang til gruppespillet? Det vender vi tilbage til om lidt.

Først en helt personlig betragtning, for mange vil sikkert irriteres over, at den totale Europa-satsning med al tydelighed går ud over indsatsen i superligaen. At Sønderjyskes trup ikke tåler dobbeltbelastningen.

Læs også Sønderjyske kan bestå den europæiske svendeprøve

Men selvfølgelig skal Europa League have et ekstra skud. Det er ”once in a lifetime” for Sønderjyske, eller i hvert fald én gang hvert femte eller tiende år, at sønderjyderne får en sådan chance for at spille europæisk.

Og der vil gå endnu længere mellem chancerne for at komme helt ind i gruppespillet, som Sønderjyske har mulighed for i løbet af den næste uges tid.

Jeg kan godt forstå, at de drømmer på klubbens kontor. Om kampe mod flere europæiske storklubber, og om den solide, økonomiske gevinst, der venter, hvis nu…

Læs også Sønderjyske: I morgen venter en af de helt store drenge

 

Så er det til at leve med en dårlig start på superligaen, der kan indhentes i løbet af efteråret – og den nye struktur betyder også, at Sønderjyske groft sagt kan ende sidst i grundspillet og alligevel overleve i de afsluttende nedrykningskampe. Så galt går det dog næppe.

Sparta Prag kommer med skræmmende styrke

Tilbage til slagene mod Sparta Prag. Det bliver et par kampe af ekstraordinær sværhedsgrad for sønderjyderne og med en modstander af endnu højere karat end polske Lubin, der pressede Sønderjyske hårdt i sidste runde.

I fjor blev Sparta Prag først slået ud i kvartfinalen i Europa League mod det spanske La Liga-hold Villareal, og den traditionsrige storklub er ubesejret efter tre kampe i den lokale liga i indeværende sæson.

En stor håndfuld af Sparta-spillerne var med i den tjekkiske EM-trup i sommer, så gæsterne i Haderslev kommer med en på papiret skræmmende styrke. 

Læs også Mediano-analyse: Sønderjyske kan overraske polsk modstander

Læg dertil, at Sparta Prag er en af de store adresser i øst- og centraleuropæisk fodbold, og at klubben gennem mange, mange sæsoner har opbygget en stor europæisk erfaring. På den konto får Sønderjyske altså heller ikke noget foræret.

Nederlaget på 0-4 i Brøndby søndag var heller ikke ligefrem nogen opmuntring, og det gør ondt værre, at både Simon Kroon og Tommy Bechmann tilsyneladende er underdrejet med skader, og at truppen gennemgående er slidt efter den hårde start. Der er ikke megen tid til restitution lige nu.

Lyder det som en umulig opgave at avancere i Europa League? Næ, hvorfor skulle Sønderjyske ikke kunne gøre det igen? Det kræver i første omgang et godt udgangspunkt efter kampen i Haderslev, og det kræver igen, at alle fighterinstinkterne skal hentes frem.

Og nøjagtig som i de to første runder er en stærk defensiv i første omgang det bedste forsvar for Jakob Michelsens lyseblå tropper.

Så længe de bageste rækker holder skansen, lever håbet om endnu et europæisk mirakel for de gæve sønderjyder. Men Sparta Prag er favorit den her gang. Storfavorit.

TV SYD liveblogger fra kampen, der spilles kl. 18.15 på Sydbank Park i Haderslev.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden