By får ny identitet

Borgerne i Hviding er glade over, at det psykiatriske hospital ikke skal stå tomt men være asylcenter. 300 asylansøgere er dog mange, siger de

De skal bo på det nuværende psykiatriske hospital i Hviding. Mens deres ønske om at få flygtninge-status i Danmark bliver behandlet.

Endnu bor her nogle psykiatriske patienter, men de skal være ude senest den 4. november. For den 9. november overtager Udlændingestyrelsen bygningerne. Og så går det ofte hurtigt med at få asylansøgerne indkvarteret. Også fordi der er voldsom pres på hele systemet på grund af det store antal flygtninge, der er kommet til Danmark.

Mange af beboerne i Hviding er godt tilfredse med, at de 10.000 kvadratmeter ikke kommer til at stå tomme.

- Ellers ville de jo stå og forfalde, så er det meget bedre at de bliver brugt, siger den tidligere købmand i byen Arne Schmidt til TV SYD.  

I hospitalets storhedstid var der 200 patienter. I dag er der kun godt 50. Det kan mærkes i den lille by med bare 600 husstande. Mærkes på livet i almindelighed og omsætningen i forretningerne i særdeleshed.

Med lukningen af det psykiatriske hospital - der går helt tilbage til 1923 - er Hviding på vej til at skifte identitet, for Hviding har gennem årene netop værer kendt for at huse hospitalet, som da også har givet byen mange arbejdspladser.

Det er dog ikke helt uden bekymringer byen nu skal modtage 300 asylansøgere.

- Det er mange, synes jeg. De vil præge bybilledet for meget her i Hviding, hvor der bor 1.200-1.500. Koncentrationen bliver for stor, siger Arne Schmidt.