TV der bevæger dig

Får østarbejdere fra dømt formidler

Slagterigiganten Danish Crown får atter østarbejdere til et slagteri i Tyskland gennem en mand, som for seks år siden blev dømt for at formidle illegal arbejdskraft.

Det skriver Politiken mandag.

Kolonnefører

Det danske slagteri afbrød ellers samarbejdet med den omstridte kolonnefører, Ingolf Röschmann, for seks år siden, da han blev idømt et års betinget fængsel og fik en bøde på tre millioner kroner for blandt andet at have forsynet Danish Crowns slagteri i Oldenburg med illegale rumænske arbejdere.

Det genoptagne samarbejde står i skarp kontrast til, hvad den danske slagterigigant bedyrede for seks år siden.

Aftaler

Danish Crown forklarer om det genoptagne samarbejde med Ingolf Röschmann, at de for knap to år siden købte det tyske slagteri DS Fleisch i Essen.

- I den forbindelse overtog vi også en række samarbejdsaftaler. Dem har vi i overensstemmelse med mulighederne inden for tysk lovgivning fået gennemgået af en uvildig tredjepart, for tysk lovgivning er sådan, at vi ikke har ret til eller krav på at få detaljerne i de enkelte aftaler mellem vores samarbejdspartner og deres ansatte. Vi må ikke spørge, siger Anne Villemoes til Politiken.

Rene linjer

Hun uddyber:

- Men vi har - belært af erfaring - fået internationalt anerkendte revisionsfirmaer og advokatfirmer til at gennemgå aftalerne for at sikre, at de er i orden. Det har vi også med det firma, Röschmann i dag er en del af. Han er ikke som sådan vores samarbejdspartner, men han er ganske rigtig en del af et firma, vi samarbejder med, siger hun til Politiken.

- Han har udstået sin straf. Alle undersøgelser af firmaet indikerer, at de arbejder med rene linjer. Og så kan man ikke uden grund opsige en løbende aftale. Det er noget, vi følger meget nøje, siger Anne Villemoes til Politiken.

Ikke imponeret

I slagteriarbejdernes fagforbund er de ikke videre imponeret af Danish Crowns forklaring.

- Jeg forstår simpelthen ikke, at Danish Crown kan holde til at arbejde sammen med en mand, der er dømt for illegale aktiviteter. Med deres værdigrundlag og måde at drive virksomhed i Danmark kan jeg ikke forstå, at de kan have en sådan samarbejdspartner, når de kommer uden for landets grænser, siger forbundsformand Ole Wehlast fra Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet (NNF) til avisen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden