Fædre og mødre skal have samme ret

Fremover skal danske fædre og mødre have samme rettigheder, når de får et barn med en udlænding. En sag fra Flensborg fører til lovændring.

Sagen er blevet aktuel, efter at en dansk statsborger med bopæl syd for den dansk-tyske grænse har fået et barn med en kenyansk kvinde, skriver Flensborg Avis.

Barnet, der nu er seks måneder gammel og bor sammen med sin mor i Kenya, kunne være blevet dansk statsborger, hvis det var kvinden og ikke manden, der var dansk. Nu kan drengen kun blive dansk statsborger, hvis faderen og moderen gifter sig, og det kan ikke være rigtigt, mente Marks far, Jens Nygaard fra Flensborg.

Spørgsmål til minister

Efter at Flensborg Avis havde bragt sagen frem, spurgte folketingsmedlem Mette Bock fra Liberal Alliance i et skriftligt spørgsmål til justitsminister Morten Bødskov (S), hvorfor danske fædre skal behandles dårligere end danske mødre.

Lov ændres

Det fører nu til en ændring af den danske lovgivning.

- Der vil ved den førstkommende ændring af indfødsretsloven blive fremsat forslag om ændring af loven, således at et barn i alle tilfælde - uafhængigt af om det er født inden for eller uden for ægteskab - erhverver dansk indfødsret ved fødslen, hvis faderen eller moderen er dansk, skriver den danske justitsminister, Morten Bødskov (S), i svaret til Folketingets indfødsretsudvalg.

Urimielig

Mette Bock, som er indfødsretsordfører for Liberal Alliance, er godt tilfreds med svaret.

- Der har været tale om en urimelig forskelsbehandling. Vi støtter derfor ændringen, siger Mette Bock til Flensborg Avis.

Hvornår præcis ændringen kommer er endnu uvist, men ifølge Mette Bock bliver det i år, og så kan Mark blive dansker, skriver avisen.