Fælles front mod indbrudstyve

Syd- og Sønderjyllands Politi gør fælles front med borgerne mod indbrudstyve i pinsen.

Politiet opfordrer borgere til straks at kontakte politiet, hvis de ser noget mistænkeligt i deres kvarter.

Det kan ske på telefon 1-1-4 døgnet rundt. Hvis en indbrudstyv er på en privat grund eller i et hus, skal man ringe direkte til alarmcentralen på 1-1-2.

Politikommissær Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis kriminalpræventive sekretariat opfordrer til at gøre livet surt for indbrudstyvene på forhånd.

- Derfor er der god grund til at få gjort alvor af at få etableret nabohjælp, hvor de, der er hjemme, skærper opmærksomheden overfor mistænkelige personer på vejen. Ingen er bedre end naboerne til at observere ændringer i normalbilledet. Hører denne mand eller dette køretøj til i min gade? Kan det være en tyveknægt, som forbereder et indbrud? Tyveknægte bryder sig ikke om at blive iagttaget, siger han.

En svensk undersøgelse viser, at 19 ud af 20 tyveknægte går forbi, når der er etableret nabohjælp. Det har stor forebyggende virkning, at der er risiko for at blive opdaget.

Det gælder også om at se på sin bolig med en indbrudstyvs øjne.

Indbrudstyve er som regel udstyret med en otte mm skruetrækker eller et lille koben, og halvdelen af tyvene opgiver, hvis de skal bruge mere end tre minutter på at komme ind.

Derfor gælder det om at sikre døre og vinduer med solide låse.

Husejere, der allerede har haft indbrud, skal være ekstra på vagt. Otte procent af dem får indbrud igen inden for et år.

Tjeklisten

Her er en tjekliste fra politiet:

Se dit hus med tyvens øjne ? hvor let vil det være at komme ind?

Lås døren og luk vinduerne ? også selv om du arbejder i haven!

Hvad kan tyven se gennem dine vinduer? Sæt værdifulde ting væk, så de ikke er synlige udefra.

Er værktøj og haveredskaber låst inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud?

Høj hæk eller plankeværk betyder arbejdsro for tyven. Kan du forbedre synligheden udefra?

Har du opsat bevægelsessensorer, der tænder lys udenfor boligen, når nogen nærmer sig?

Tænd lyset i et par værelser, når du forlader hjemmet om aftenen og brug automatiske tænd-sluk-ure, når du er bortrejst.

Lad en radio være tændt, når du er ude.

Lad ikke belysningen udendørs være tændt alene, fordi det et meget tydeligt, at huset er tomt, når der er mørkt indenfor.

Undgå at fortælle på Facebook, internettet, telefonsvarer eller lignende, at du er bortrejst. Fortæl gerne på Facebook, når ferien er vel overstået!

Der må gerne være lidt uorden i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Lad for eksempel haveslangen eller trillebøren stå fremme. Lad naboen fylde i din skraldespand og hænge tøj op i din have.

Lav nogle gode aftaler med din nabo om, at I holder øje med hinandens boliger.

Se også hjemmesiden, stop indbrud.