Fængselseffekter til museum

Hjemmelavede hashpiber, hemmelige våben og afstraffelsesredskaber. Det er kun en lille del af en unik samling genstande fra Statsfængslet Horsens, som onsdag blev overdraget til Horsens Museum.

I de senere år har Horsens forsøgt at lægge omdømmet som fængselsby bag sig. Bl.a. med koncerter.

Men i dag kom fængselsepoken på museum, da Kriminalforsorgen skænkede en samling af fængselsgenstande fra de 153 år, Statsfængslet i Horsens har været i brug.

Egholms samling

I 1954 fik Aage Egholm job i fængslet som vagtmester. Og helt frem til sin pension i 1993 samlede han alt lige fra hjemmelavede hashpiber til fotostole.

Også skiltet efter Carl August Lorentzens flugt i 1949 fik den forhenværende vagtmester reddet. Lorentzen flygtede via en 18 meter lang tunnel under fængslet og efterlod skiltet ved indgangen til tunnelen. Skiltet bærer teksten: Hvor der er vilje er der en vej...

Museum skal sikre adgang

Direktoratet for Kriminalforsorgen overdrager nu genstandene permanent til Horsens Museum, der i mange år har samarbejdet med fængslet omkring dokumentation af livet indenfor murene.

Horsens Museum skal sikre kommende generationer adgang til samlingen og til den viden om det danske samfund, som den er kilde til.
Direktoratet har lagt vægt på, at de mange genstande forbliver i Horsens, hvor samlingen er opbygget, samt at Horsens Museums dygtige medarbejdere nu overtager ansvaret for genstande, forskning og formidling.

Del af videnscenter

Fra dagens overdragelse.
Fra dagens overdragelse.

På længere sigt kan samlingen blive et af de bærende elementer i den fremtidige anvendelse af de 20.000 kvadratmeter tomme fængselsbygninger til et nytænkende oplevelses- og videnscenter med straf og kriminalitet som overordnet tema. De planer er bremset lidt af finanskrisen.