Fængslet åbner som ny turist-magnet

Efter flere års sonderinger ligger det nu fast, at Fængslet i Horsens åbner som en turist-attraktion indvies den 17. maj. Det sker under navnet: Fængslet - Europas Alcatraz.

Det tidligere statsfængsel i Horsens blev lukket som fængsel i 2006 og de indsatte blev flyttet til det splinternye Statsfængslet Østjylland.

Det skabte nye muligheder i de gamle bygninger, og Fængslet kommer til at indeholde en bred vifte af aktiviteter ? blandt andet fængselsmuseum, koncerter og foredrag, kreative virksomheder, film- og tv-produktion, festivaler, messer og turistkontor.

Unikt fængselsmuseum

- Med åbningen af fængslet får Horsens et på verdensplan unikt fængselsmuseum, fortæller chefen for Museum Horsens, Anne Bjerrekær..

- Det bliver muligt at opleve en helt speciel bygning indefra. Lyd, billeder og genstande hjælper med at sætte stemningen, når fængselshistorien nu udfoldes i de autentiske rammer.

- Fortællingen sker blandt andet med hjælp af den enestående samling af genstande fra fængslets 153-årige levetid. Spændetrøjer, flugtgenstande, hashpiber, strafferedskaber, illegale genstande og tatoveringsmaskiner kan berette om det barske liv bag tremmerne ? men heldigvis er der også genstande fra kirken, længselsfulde breve til familien og en fars hjemmelavede trælegetøj til sønnen, som fortæller om de mere stille og eftertænksomme stunder i fængslet.

Skarpretterøkse

- Blandt de mange hundrede genstande, der udstilles, bliver det også muligt at se skarpretterøksen og skafottet, der spillede en væsentlig rolle, da den 29-årige Jens Nielsen i 1892 blev henrettet i fængslets gård, som den sidste i Danmark i fredstid

Internationalt niveau

Den nye attraktion vil være af internationalt niverau, mener kulturchef i Horsens Kommune, Henning Nørbæk:

- Vi kan fortælle historien om det danske samfunds udvikling, når det gælder synet på forbrydelse og straf, fordi der i Horsens findes en enestående samling af genstande med tilknytning til fængslet og til dem, der har siddet i fængsel i Horsens i tidens løb. Vi kan fortælle historien autentisk, fordi rammerne er så intakte, at det er muligt for de besøgende via fortællinger om de indsattes hverdag at leve sig ind i, hvordan livet formede sig bag murene både før og nu, pointerer Henning Nørbæk.

De første planer om en attraktion kuldsejlede i finanskrisen. I mellemtiden har det gamle fængslet været brugt til enkelt-arrangementer og koncerter.