Færre end hver tredje kandidat ved kommunalvalget er kvinde

Der er langt mellem de kvindelige kandidater til kommunalvalget. Færre end hver tredje kandidat, der stiller op, er kvinde.

Der er langt mellem kvinderne på stemmesedlerne til kommunalvalget. Selvom ligestillingen er kommet langt i Danmark, så er den ikke slået helt igennem i politik. I TV SYDs område er 30 procent af de kandidater, der stiller op til kommunalvalget, kvinder. Endnu længere er der mellem de kvindelige spidskandidater.

quote

Det bliver fattigt, hvis vi sidder under en tredjedel kvinder i byrådet.

Ann Charlotte Vildstrup, spidskandidat, Socialdemokratiet, Billund Kommune. 

I Kolding Kommune er der kun en enkelt kvindelig spidskandidat. Det er Karina Lorentzen fra SF.

- Jeg synes, jeg bringer mange gode kvalifikationer med. Jeg er mindst lige så egnet til at indtage borgmesterposten i Kolding som de mænd, der stiller op, siger Karina Lorentzen, der er spidskandidat for SF i Kolding Kommune, til TV SYD.

Borgmesterambitionerne lægger hun ikke skjul på. Drømmen om den post er så stor, så der på hendes valgplakat står ”En kvindelig borgmester”.  

- Jeg synes jo, det er en lidt sjov plakat, nu når jeg er den eneste kvindelige spidskandidat i Kolding Kommune, siger Karina Lorentzen.

Kandidat: Kvinderne vælger familien til

quote

Det er nogle vigtige beslutninger, der bliver taget for vores kommuner, og derfor skal kvinder være en del af det.

Karina Lorentze, spidskandidat, SF, Kolding Kommune. 

I Billund Kommune er der også en kvinde, der håber, hun snart kan kalde sig borgmester. Ann Charlotte Vilstrup er en af de to kvindelige spidskandidater i kommunen.  Hun har forsøgt at få flere kvinder til at stille op, men det har været svært at overbevise dem.

- Jeg har snakket med flere kvinder, der har været reelt interesserede og som også er meget politisk engagerede, men de har haft mindre børn. Det har været et tilvalg af familien og ikke et egentligt fravalg af politik. Men det bliver fattigt, hvis vi sidder under en tredjedel kvinder i byrådet, siger Ann Charlotte Vilstrup (S).

Hedensted Kommune er den eneste kommune i TV SYDs område, der har en kvindelig borgmester.

Så mange kvindelige spidskandidater stiller op i din kommune

Aabenraa: 1
Billund: 2
Esbjerg: 7
Fanø: 3
Fredericia: 3
Haderslev: 1
Hedensted: 3
Horsens: 4
Kolding: 1
Sønderborg: 1
Tønder: 3
Varde: 2
Vejen: 2
Vejle: 2

- Uanset om man er en mand eller kvinde, så er opgaven den samme. Jeg tror, forskellen er, hvordan vi når målene, og hvordan vi tilrettelægger processen, siger Kirsten Terkilsen, borgmester (V), Hedensted Kommune, til TV SYD. 

Kirsten Terkilsen mener, der mangler kvinder i kommunalpolitik.

- Jeg har tit undret mig over, de ikke var der. Blandt andet fordi vi møder kvinderne i skolebestyrelser og andre steder i foreningslivet. Men når det kommer til de politiske lister, så er der lidt langt mellem dem.

Det billede, håber Karina Lorentzen, vil ændre sig. Hun håber, der vil være en mere ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i byrådet efter valget den 21. november.

- Når jeg synes, der skal flere kvinder i byrådet, så handler det ikke om, at jeg synes, kvinder alene skal bestemme mere. Det handler om, at vi skal være fælles om det. Det er nogle vigtige beslutninger, der bliver taget for vores kommuner, og derfor skal kvinder være en del af det.

Hvis du vil blive klogere på, hvem du skal stemme på til kommunalvalget, så tag kandidattesten her