Færre psykisk syge skal dø af medicin

Pludselige dødsfald i psykiatrien skal granskes nærmere. Det er målet for Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP), som har skudt en landskampagne i gang. De mener, at flere psykisk syge dør på grund af medicinering.

Fra den 24. september til den 10. oktober vil der stikke hvide kors op rundt omkring i det danske land.

I dag rejses korsene i Esbjerg. De er til minde om de psykiatribrugere, som hvert år dør en pludselig død, som ingen kan forklare.

Landsforeningen af nuværende og tidligere psykiatribrugere (LAP)mener, at en stor del af de "ukendte" dødsfald i statistikkerne dækker over medicinrelaterede dødsfald.

- Nogle dødsfald kan skyldes normale doser af medicin, som går ind og påvirker hjerterytmen. Det kan gøre den uregelmæssig og værste tilfælde ende i død, siger Jan Stig Andersen fra foreningen.

Han mener, at fagfolkene inden for psykiatrien skal blive bedre til løbende at undersøge patienterne - blandt andet ved at foretage EKG og blodprøver for at se, hvordan kroppen reagerer på medicinen.

Ønsker obducering

Formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Preben Rudiengaard (V), Ribe, ønsker at der skal ske obduktion, når psykiatriske patienter dør, så det kan klarlægges hvad årsagen er.

Det forklarede han i TV SYD kl. 19.30.

Kampagnen med de hvide kors fortsætter tirsdag i Aabenraa.