Sønderjyder bedst til at lade bilen stå, når de har drukket

Syd- og Sønderjylland er det sted i Jylland, hvor færrest sigtes for spritkørsel og samtidig også det sted, hvor færrest bliver dræbt på grund af spritbilister.

Det er december og dermed også tid for julefrokoster – og måske spritkørsel.

Danskerne er blevet bedre til at lade bilen stå, når de har drukket. Alligevel er der stadig mange, der alligevel tager bilen, når de har drukket. 

Noget tyder dog på, at sønderjyderne er lidt bedre end resten af jyderne til at lade bilen stå, når de har drukket. 

I ethvert tilfælde bliver færre personer i Syd- og Sønderjyllands politikreds sigtet for spritkørsel end i resten af Jylland. Her blev der fra november 2015 til oktober 2016 sigtet 507 personer for spritkørsel, og det er det laveste tal for den periode i hele Jylland. Højdespringeren er Midt- og Vestjylland, der havde 740 sigtelser. Men hos Syd- og Sønderjyllans Politi har de ingen forklaring på de lave tal.

- Jeg kan ikke forklare, hvorfor. Et bud kan være, at vi kører nogle kampagner på tværs af kommunerne i vores kreds, men der kan være mange årsager, siger Knud Reinholdt, vicepolitiinspektør i Esbjerg, til TV SYD og fortsætter:

- Hver eneste dræbte og sigtede er én for meget, så selvom vi er lavest, er vi ikke tilfredse. Tallet burde jo være nul, men det er nok utopi at tro, siger han.

Antal sigtelser for spritkørsel, november 2015-oktober 2016

Nordjylland: 648
Østjylland: 511
Midt- og Vestjylland: 740
Sydøstjylland: 589
Syd- og Sønderjylland: 507

Også færre dræbte

Hvis man ser på antal af trafikdræbt, hvor en spritbilist er involveret, så ligger Sønderjylland i den lave ende. Her blev der i perioden 2011-2015 dræbt ti personer, mens der i Midt og Vestjylland blev dræbt hele 28.

Politiet gennemfører over hele landet flere målrettede kontroller mod spritbilister. Det gjorde de også sidste år, hvor 447 blev sigtet for spritkørsel. I Syd- og Sønderjyllands politikreds blev 38 sigtet i samme måned. Også det tal, var det laveste i Jylland. 

Antal trafikdræbte, 2011-2015

Nordjylland: 22
Østjylland: 14
Midt- og Vestjylland: 28
Sydøstjylland: 11
Syd- og Sønderjylland: 10