Færre sygedag er ingen besparelse

Dansk Sygeplejeråd advarer regionens sygehuse om at tro, at mindre sygefravær kan give en besparelse. Tværtimod kan det gå ud over patienterne og de ansattes trivsel.

Region Syddanmark vil de næste fire år sænke sygefraværet på bl.a. sygehusene fra 5 til 4 procent. Det svarer til 220 fuldtidsstillinger.

Er folk mere raske?

- Sygefraværet falder i disse år. Men betyder det, at folk er mere raske? spørger kredsformand John Christiansen, Dansk Sygeplejeråd (DSR) i Syddanmark.

- Vi oplever måske, at sygeplejerkerne er mere bekymrede for deres arbejde med de mange omstruktureringer, der sker. Vi får også meldinger om flere langtidssyge på vore sygehuse, fordi de ansatte er pressede.

Fokus på sygefravær

Dansk Sygeplejeråd vil i den kommende tid sætte fokus på netop sygefravær. Både for de ansattes skyld - men også af hensyn til patienterne.

- Vi ved, at der er en direkte sammenhæng mellem personalets arbejdsmiljø - og kvaliteten i plejen, siger John Christiansen.

Derfor er han bekymret for, om Region Syddanmark har det rette motiv for at bringe sygefraværet ned.

- Er det for at spare penge - eller er det for at give sygeplejerskerne de rigtige arbejdsforhold?

- Det handler om at skabe det rette arbejdsmiljø. Det er et vigtigt indsatsområde for os, fordi vi ved, at et godt arbejdsmiljø er helt afgørende for medarbejdernes trivsel, forklarer John Christiansen. Men det bliver en ond cirkel, hvis sygeplejerkerne føler sig pressede, fordi der ikke afløsere ved f.eks. langtidssygemeldinger. Og i sidste ende går det ud over patienterne.

De 24.000 ansatte i Region Syddanmark skal have færre sygedage. Det er en del af budget-aftalen, som regionsrådet har vedtaget.

Regionsrådsformand Carl Holst (V) erkender, at initiativet kommer på baggrund af et ønske om bedre økonomi. Men økonomien er ikke det eneste, der tæller i nedbringelsen af sygefravær.

- Vi vil have vore kvalificerede medarbejdere tilbage på arbejdspladserne Alt andet vil være spild af ressourcer. Men først og fremmest skal vi hjælpe vore syge medarbejdere, fordi vi har et socialt ansvar. Det er et ansvar for den syge, og det er et ansvar for kollegerne, som måske skal arbejde endnu mere og selv risikere stress og sygdom, siger han.