Fagforening: Kontrol med østfirmaer for slap

Kontrollen med østeuropæiske firmaer i Danmark er for slap, siger fagforening efter sag om arbejdsulykke i Hedensted.

Ulykkesramte østarbejdere kan hjælpes noget af vejen ved, at danske hovedentreprenører får et forsikringsansvar. Men der skal først og fremmet flere kontrollører til i Arbejdstilsynet samt skrappere sanktioner mod udenlandske entreprenører, som bør sendes hjem, hvis de ikke har papirerne i orden.

Problem i alle EU-lande

Det siger sekretariatsleder i i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, Gunde Odgaard, til Århus Sygehus' problemer med at få overflyttet en tilskadekommet polak til hans hjemland. Problemet skyldes, at EU ikke har sørget for ordentlig myndighedskontrol med den frie bevægelighed for virksomheder og arbejdskraft på tværs af landegrænserne, siger sekretariatslederen.

- Det her er et problem, som gælder alle EU-lande fra den gamle østblok. Og det er ikke blot et problem i Danmark, men i alle EU-lande, siger Gunde Odgaard.

Ventede 2½ måned

Den 44-årige Adam Szaj arbejde i Danmark for et polsk firma, der ikke havde forsikringen i orden for ham. Derfor havde Århus Sygehus indtil tirsdag i to en halv måned forgæves forsøgt at få et polsk hospital til at modtage ham. Imens er det uvist om sygehuset får regningen på to en halv millioner kroner dækket af de polske myndigheder.

Vil undgå skattevæsen

EU har ganske vist en attestordning for gensidig anerkendelse af sygeforsikring for udstationerede arbejdere. Men østfirmaer og deres medarbejdere er ofte fristet til at lade være med at benytte sig af ordningen for ikke at bringe sig i skattemyndighedernes søgelys, siger Gunde Odgaard.

Overlæge på Århus Sygehus Benedicte Dahlerup foreslår et lovkrav om, at den danske hovedentreprenør i sidste ende hæfter for udgifterne, hvis der er vrøvl med udenlandske forsikringer for østarbejdere. Det kan måske hjælpe, hvad angår firmaer - men mange østeuropæiske entreprenører hyres af privatfolk, som det nok ikke er farbart at gøre forsikringsansvarlige, påpeger Gunde Odgaard.