Familien Iversen reddede den gamle kongegård

En gammel kongegård risikerede for 12 år siden at komme til at stå tom, men familien Iversen slog til og købte gården. I dag har de succes med at leje den ud til turister og sælge slagerkød fra en butik i den ene fløj.

- Over al forventning, sådan lyder det fra Susanne Iversen, når hun skal beskrive, hvordan det er gået siden hendes familie overtog Rønhave i år 2003.

Hun fortæller, at dengang blev gården sat til salg af staten, og flere interesserede købere ville kun have fingre i den tilhørende jord, men det satte hendes forældre en stopper for:

- De syntes, at det var synd, hvis gården ikke blev bevaret. Det er trods alt en gård fra år 1315, som har huset flere hertuger og konger bl.a Kong Christian den 6., fortæller Susanne Iversen.

Alle mand er i arbejde

Men der skal knokles for, at gården kan løbe rundt, så Susanne og hendes mand, hendes søster og svoger er alle i arbejde på gården. Susannes mand er ved at uddanne sig til landmand, så han kan forvalte den tilhørende jord, svoger Sune tager sig af slagterbutikken, og Susanne og hendes søster tager sig af markedsføring og de nybyggede ferielejligheder.

- Vi var færdige med de første lejligheder i 2011, og de har stort set været lejet ud siden. Mest til turister, men vi har også mange erhvervsdrivende fra Sønderborg, der hellere vil sove på landet end i byen, siger Susanne Iversen.

Selvom det de seneste 10 år er gået stærkt tilbage med antallet af små, selvstændige og traditionelle slagterbutikker er også gårdens nye slagter en succes.

- Jeg startede alene, men nu er vi tre ansatte og kan næsten ikke følge med, så det går strygende, lyder det fra Sune Hansen.

I maj er slagterbutikken da også med i DR-programmet "Spise med Price", når der skal fortælles om egnsretter.

- Og det er vi selvfølgelig meget stolte af, siger Sune Hansen.

Men selvom gården er ved at skrive ny historie med familien Iversen ved pennen, er gårdens gamle historie om konger og hertuger bevaret på gårdens lille museum.

Tag med til Rønhave på TV SYD+ i dag

Du kan allerede i dag tage med til Rønhave, når programmet Naboer besøger den gamle kongegård. Se med direkte på TV SYD+ kl. 15 eller se genudsendelsen kl. 19.55 eller 22.35.