Fanger graver sig ud af arresthus i Tønder

Fængselsbetjente fik pågrebet en flugtfange, men to andre flygtede gennem et hul i væggen i Tønder Arrest.

Mandag aften lykkedes det for to fanger at stikke af fra Arresthuset i Tønder.

I alt prøvede tre fanger at flygte gennem et hul i arresthusets væg, men det lykkedes for en fængselsbetjent at forhindre den ene af fangerne i at flygte. Det oplyser fængselsbetjentenes fagforening, Fængselsforbundet.

- Det her har ikke noget at gøre med, hvor mange fængselsbetjente der har været på arbejde. Sådan nogle flugter vil altid finde sted, siger forbundsformand Kim Østerbye til Ritzau.

Fangerne havde efter alt at dømme planlagt flugten nøje. Hullet havde de lavet bag en seng i en celle, og uden for arresthuset holdt en flugtbil klar.

Kim Østerbye mener dog, at man bør tage sine forholdsregler hos Kriminalforsorgen for at mindske risikoen for lignende flugter.

- Man burde se nærmere på, hvad det er for nogle fanger, som sidder i de små arresthuse, hvor bemandingen er tynd, og hvor sikkerheden er så ringe, at man kan grave sig ud, siger Kim Østerbye.

Fængselsbetjenten, der tilbageholdt den ene af de flygtende fanger, blev efterfølgende kørt til skadestuen for at blive tilset af en læge.

Hos Lokalpolitiet i Tønder ønsker sektionsleder Lasse B. Rasmussen ikke at fortælle, hvad mændene er dømt for. Ej heller, hvor lange straffe de er idømt.

- Der er tale om dømte, som sidder varetægtsfængslet med henblik på at skulle afsone deres dom, siger Lasse B. Rasmussen til Ritzau.

Hos Fængselsforbundet har man tidligere kritiseret, at tunge kriminelle sidder i små arresthuse, hvorfra det er nemmere at flygte end fra en moderne arrest eller et lukket fængsel.

Blandt andet i forbindelse med kokainsmugleren Drasko Vukovic' flugt fra Frederikssund Arrest tilbage i 2007. Han blev befriet af folk udefra, som blandt andet brugte partisansøm til at forhindre, at politiet kunne optage jagten.

De to mænd, som er flygtet fra Tønder er 18-årige Alaa Sakatni og 26-årige Hameed Qatra.

Politiet fraråder borgere, som måtte træffe flugtfangerne, at henvende sig til dem. I stedet skal man kontakte politiet.