Fanø Bad får et arkitektonisk løft

En ny teglstensbelægning skal give Fanø Bad et tiltrængt arkitektonisk løft og fungere som nyt mødested og samlende element. Fredag formiddag blev det første spadestik taget.

I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested. Her åbnede landets første kurbad, og her tog borgerskabet hen for at opnå de gavnende effekter af det friske, salte vand. Senere blev mange af de gamle badehoteller revet ned til fordel for 1970'ernes feriekomplekser, og promenadekulturen forsvandt.

Byen domineres af en bred vej, store asfalterede parkeringspladser og meget forskelligartet byggeri. Men de stedbundne attraktioner, som i 1800-tallet gjorde området til et af Danmarks kendte, velbesøgte feriesteder findes stadig, nemlig Vesterhavet og klitterne.

En ny teglstensbelægning skal give Fanø Bad et tiltrængt arkitektonisk løft og stedet skal fungere som nyt mødested og samlende element i den traditionsrige kystby. Målet er at puste nyt liv i byen og styrke turismen. 

I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested. Her åbnede landets første kurbad, og her tog borgerskabet hen for at opnå de gavnende effekter af det friske, salte vand.
I 1890'erne blev Fanø Bad udpeget som Danmarks første internationale badested. Her åbnede landets første kurbad, og her tog borgerskabet hen for at opnå de gavnende effekter af det friske, salte vand.
Foto: Realdania

- Det er dejligt, efter knap to års proces og forarbejde endelig at få taget det første spadestik til det arbejde, som skal gøre ideerne til virkelighed ved Fanø Bad, siger Fanøs borgmester Erik Nørreby (V). 
Fanøs borgmester forventer, at projektet kan blive en katalysator for mere udvikling og fornyelse af området omkring badet. Projektet bliver gennemført som en del af Realdanias kampagne  Stedet Tæller, og  løber op i næsten 3,5 millioner kroner. 

Udover den nye teglbelægning er også nye byrumsmøbler og belysning på vej. Og endelig vil ny beplantning i form af klitplantager, trække områdets landskabelige elementer i byen helt op til fortovet. 
Det er Hededanmark, som er entreprenøren, som forestår arbejdet med bl.a. at etablere en ny belægning i tegl, beplantninger, og med at opsætte nye lamper, bænke andet nyt by inventar. Arkitektfirmaerne MASU Planning og Everyday Studio står for at lede anlægsarbejdet for Fanø Kommune. Projektet skal stå færdig inden begyndelsen af juni måned.