FANØ: Det nye byråd skal sikre ø-kommunens fremtid

Fanø skal finde en måde at indkræve flere penge på, for befolkningen bliver ældre og ældre.

Analyse. Det går godt på Fanø, hvor befolkningstallet stiger og den lokale skole for første gang i lang tid oplever elevvækst. Men der er mørke skyer i horisonten. For størstedelen af de nye tilflyttere er pensionister, og ø-kommunen bliver derfor ældre og ældre. Det skal der findes penge til.

Turisme versus natur

Politikerne og beboerne på Fanø er stolte af kommunens natur, der lokker et stigende antal overnattende turister til. Øget turisme er en måde at skaffe flere penge, men den løsning skal hænge sammen med naturen, mener flere partier. Og her er debatten blandt andet om der skal flere turister til øen eller om man bare skal hive flere penge ud af dem, der kommer.

De mange meningers ø

Det unikke ved Fanø – udover naturen – er den politiske mangfoldighed. 6 partier er repræsenteret i den 11 mand store kommunalbestyrelse og 10 partier stiller op ved dette valg. Det gør også valget på Fanø uforudsigeligt. Borgmester Erik Nørreby fra Venstre oplevede stor tilbagegang ved valget i 2013. Kommer der endnu et Venstre-frafald, kan Nørreby ikke vide sig sikker. Og en sådan udvikling kan bane vejen for eksempelvis Kristine Kaas Krog fra Fanø Lokalliste.