Farlige fanger sultestrejker i Horsens

Fanger på den særlige flugtsikre afdeling i Statsfængsel Østjylland har indledt sultestrejke.

Indsatte i den særligt flugtsikre afdeling i Statsfængsel Østjylland ved Horsens har mandag indledt en sultestrejke.

Det bekræfter fængselsinspektør for den topsikrede østjyske afsoningsinstitution, Jørgen Bang.

- Indsatte på vores særligt sikrede afdeling har meddelt os, at de ikke agter at indtage fast føde, siger fængselsinspektøren til Ritzau.

Syv indsatte på den særligt flugtsikre afdeling er ifølge en lydoptagelse sendt til Ritzau utilfredse med forholdene i fængslet.

Sultestrejken er startet "i protest mod de nedværdigende, vanærende og umenneskelige afsoningsforhold, der hersker på den særligt sikrede afdeling", siger fangernes talsmand Hans Enrico Nati på den fælles erklæring fra fængslet.

Nati er kendt som "Danmarks flugtkonge", fordi han utallige gange er flygtet fra danske fængsler.

En del af utilfredsheden hos fangerne i afdelingen drejer sig ifølge erklæringen om mangel på information i hverdagen.

- Alt herinde foregår i uvished. Vi ved ikke noget om, hvornår vi skal lave vores aftensmad: er det klokken 14 eller klokken 19? Heller ikke, hvornår vi skal til kondi, til læge, på gårdture og så videre, siger Hans Enrico Nati på optagelsen.

- Disse afsoningsforhold rammer de indsatte så hårdt psykisk, at nogle af dem nærmer sig vanviddets dybe afgrund, lyder det videre fra fangetalsmanden.

Kan ikke planlægge flugt

Billedet af den uvisse hverdag er dog helt planlagt fra fængslets side.

- De daglige rutiner på vores særligt sikrede afdeling skifter tidspunkter af sikkerhedsmæssige grunde. Netop for at de ikke kan bruges af de indsatte til at planlægge ud fra noget, der er tidsangivet på forhånd, i forsøg på undvigelse, siger Jørgen Bang.

Sultestrejken sætter et andet rutinemæssigt alarmberedskab i gang bag murene i det jyske superfængsel i byen Enner.

- Vi har et ansvar over for de indsattes helbred. Det vil sige, at vi har nogle rutiner, vi sætter i gang, når en eller flere personer meddeler, at de ikke ønsker at indtage fast føde. Det gælder selvfølgelig også fængselslægen, siger Jørgen Bang.

For manden, der trods de mange flugtforsøg har siddet over halvdelen af sit 48-årige liv bag tremmer, er det helt nyt at tage protestmidler som sultestrejke i brug.

- Jeg har i de 20-25 år, jeg har afsonet i danske fængsler, aldrig oplevet en fælles sultestrejke eller selv deltaget i en, fordi jeg anser det som en desperat handling, siger fangetalsmand Hans Enrico Nati på lydoptagelsen.

Den eneste indsatte på afdelingen, der ifølge Nati ikke medvirker i sultestrejken, er den såkaldte Amagermand, Marcel Lychau Hansen, der afsoner en livstidsdom for drab og voldtægt og i juli i fjor blev rykket til Jylland.

- Han betragtes ikke som en del af fællesskabet for de særligt sikrede, ingen kommunikerer med ham, og vi mener han er fejlplaceret, siger Hans Enrico Nati på lydfilen.