Fars kirkegang frikendt - men fortsat intet samvær

Trods en uvildig psykolog-erklæring om, at kirkegang ikke skader barnet, er en fraskilt far på det nærmeste frataget retten til at se sin otteårige datter, alene fordi han går i kirke.

I to år har Statsforvaltningen Syddanmark nægtet faderen samvær med sin datter med den begrundelse, at faderen kommer i en pinsekirke og ikke vil rette sig efter Statsforvaltningens vilkår om ikke at tage datteren med i kirke. Siden har faderen fået lov til at se hende en dag om måneden - men stadig forudsat, at han ikke tager hende med i kirke.

Imod faderens kirkegang

Afgørelsen er truffet efter ønske fra moderen, der har forældremyndigheden, og som er imod faderens kirkegang. Det skriver Kristeligt Dagblad.Men nu konkluderer en uafhængig psykolog-undersøgelse bestilt af Statsforvaltningen selv, at faderens kirkelige aktivitet ikke skader datteren, som har et "særdeles godt forhold" til faderen.

"Har det fint"

"Hun (datteren, red.) siger, at hun i det hele taget har det fint, når hun er sammen med sin far i hans kirke, og 'vi hygger os, og vi synger og fester og får god mad, og de er rigtigt flinke i kirken'. 'Vi skal også indimellem bede bønner sammen', og det kan hun godt lide," skriver rapportens forfatter, psykolog Louis Dresbøll, der i 27 år har arbejdet med samværssager for Statsforvaltningen.

Camoufleret konflikt

Rapporten påpeger flere gange, at der er tale om en konflikt mellem de to forældre "camoufleret under en religiøs forklædning", og psykologen opfordrer direkte Statsforvaltningen til at lade faderen se sin datter. "Set fra et psykologisk perspektiv må det absolut anbefales, at der etableres samvær mellem far og datter, da der er et meget stærkt bånd mellem (datterens navn, red.) og hendes far," konkluderer psykolog Louis Dresbøll.

I strid med religionsfrihed

Alligevel fastholder Statsforvaltningen sin afgørelse. Og det er i strid med religionsfriheden, påpeger dr.jur. og direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen.

- Hvis psykologen ikke kan se nogen skadevirkning på barnet, er det uforeneligt med religionsfriheden at hindre barnet i at deltage i religiøse aktiviteter sammen med faderen. Sådan en afgørelse lægger jo op til, at kommunen eller tidligere ægtefæller fremover kan bestemme over folks religiøse overbevisninger, siger han.