Farvel til Dronningen

Dronning Margrethes besøg i Varde er slut. Besøget blev blandt andet afsluttet med et kort interview med TV SYDs reporter.

I løbet af fredag og lørdag har Dronning Margrethe besøgt Varde Kommune.

Fredag startede Dronningen sit besøg på Rådhuset i Varde, hvor Borgmester Erik Buhl (V) bød velkommen.

 

Folk i Varde byder Dronning Margrethe velkommen med flag.
Folk i Varde byder Dronning Margrethe velkommen med flag.

Derefter gik turen videre med karet til Skt. Jacobi Skole, hvor skolens 6.klasses elever pakker kasser med små gaver, der så bliver sendt til udsendte soldater. I pakkerne er ting, der ikke kan købes andre steder i verden. Det kan være fx være dansk lakrids eller chokolade. Målet med pakkerne er at sende en anerkendelse til de danske soldater rundt om i verden.

Den ide kunne Dronning Margrethe godt lide.

- Jeg synes det er sådan en god ide. Og dejligt at skolebørnene gider arbejde med på det. Jeg kunne forstå at adskillige af børnene selv har eller har haft en far eller en bror eller nogen, der har været ude. Så de forstår, hvad det betyder. Og der er ingen tvivl om, at det betyder rigtig meget, for soldaterne, at få en hilsen hjemmefra, siger Dronning Margrethe til TV SYD.

Efter besøget på Skt. Jacobi Skole spiste Dronningen frokost på Hotel Arnbjerg i Varde.

Fredag eftermiddag gik med et besøg i Tambours Have. En have grundlagt af Gerhard Tambour, der samlede planter ind fra hele verden. Haven blev påbegyndt i 1939 og er i dag blevet til en hel park.

Fredagen blev afsluttet på møbelvirksomheden Kvist Industries, der fremstiller træmøbler.

Dronningen hos Kvist Industries.
Dronningen hos Kvist Industries.
Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD

 

Lørdag besøgte Dronning Margrethe først den tyske kirkegård i Oksbøl. Efter anden verdenskrig boede der 36.000 tyske flygtninge i en flygtningelejr ved Oksbøl, og kirkegården vidner om, at mange børn ikke overlevede at blive født i lejren.

Et af de mennesker, der var mødt op for at se Dronningen besøge kirkegården var Helmut Thurau fra Sinzig i Tyskland. Han forlod lejren som den sidste tilbageværende tyske flygtning i 1949.  Om tiden som flygtning i Danmark siger han: - Jeg husker det tydeligt, selvom jeg kun var et barn. Det var trange kår, men danskerne behandlede os godt.

 

Dronningen på den tyske flygtningekirkegård.
Dronningen på den tyske flygtningekirkegård.
Foto: Pernille Keller Sand, TV SYD

 

Efter besøget på kirkegården tog Dronning Margrethe videre til Filsø, hvor frokosten ventede i et fugleobservationstårn. Frokosten var tilberedt af michelin-kokken Paul Cunningham fra Henne Kirkeby Kro og bestod af brød og pålæg lavet af lokale ingredienser. Blandt andet en buk skudt på Fænø i Lillebælt kun et par dage før Dronningens besøg.

 

Dronningen ankommer til Filsø.
Dronningen ankommer til Filsø.

Og kokken Paul Cunningham mente nok, at Dronningen nød sit måltid. - Jeg tror nu nok hun kunne lide det, for hun sad og smilede, siger Paul Cunningham til TV SYD.

 

Det sidste stop på turen var Nymindegab Museum. Undervejs nåede Dronning Margrethe dog at stoppe ganske kort i klitterne, hvor der blev taget et par billeder, før hun fortsatte til Nymindegab.

Her talte hun til slut ganske kort med TV SYDs reporter, og fortalte, at hun har haft et godt besøg. - Det har været en dejlig oplevelse, og et vejr så man tror det er løgn, siger Dronning Margrethe til TV SYD.

Besøget er nu slut og det samme er den første del af Dronningens sommertogt.