Farvel til tyggegummiklatter på fortovet

En lille, pink beholder skal løse et stort miljøproblem.

Fortovene er mange steder plastret til med gamle, indtørrede tyggegummier, så fliserne nærmest ligner moderne kunstværker.

Kunst er det ikke, men tværtimod et stort problem for kommunerne, som må finde skrappe kemikalier frem for at få det klistrede stads væk, når det er spyttet ud et sted i bybilledet. En beregning fra Københavns Kommune viser, at det tager ca. en halv time at rense én kvadratmeter fliser, og at det koster omkring 10 kroner, hver gang der skal fjernes et stykke tyggegummi fra gaden.

I Vejle vil man nu løse tyggegummiproblemet på en anden måde: Med en lille, pink beholder ved navn Gumdrop. Beholderen selv er også lavet af genanvendt tyggegummi og viser dermed, at også tyggegummi er værd at genbruge.

- Beholderen skal gøre det nemt for borgere at komme af med deres tyggegummi og nemmere for os at indsamle det. Samtidig vil vi gerne sætte fokus på den måde, folk tænker på tyggegummis bortskaffelse på. Vores mål med opsætning af Gumdrop beholderne er, at vi alle bliver i stand til at indsamle vores tyggegummi på en nem måde, så vi kan genanvende det, siger Dana Laura Cernat, projektudvikler i Grønt Forum, Vejle Kommune.

Undersøgelser i England har vist, at allerede 12 uger efter, at Gumdrop beholderne blev en del af bybilledet, blev mængden af tyggegummiaffald på gaderne reduceret med hele 46 procent.

- Vi kan få to ting ud af det. Vi kan spare penge til at gøre rent, og så kan tyggegummiet genbruges, siger Søren Peschardt (S), 1. viceborgmester og formand for Natur- & Miljøudvalget, til TV SYD.

 

FAKTA

  • Tyggegummiet har eksisteret i mere end 9.000 år.
  • Det tager op til fem år at nedbryde bare et enkelt stykke tyggegummi.
  • Det styrker koncentrationen at tygge tyggegummi.
  • Hvis du tygger tyggegummi, mens du piller løg, så løber dine øjne ikke i vand.
  • Hvert år bliver der tygget 100.000 tons tyggegummi i verden.
  • Der omsættes årligt for 123 milliarder kroner i tyggegummiindustrien.