Fedtafgift væk, men andre afgifter stiger

Den omdiskuterede fedtafgift er væk - og den ekstra sukkerafgift er aflyst. Men fra nytår stiger afgifterne på øl, sodavand, vin, slik og chokolade.

Det sidste kommer nok bag på de fleste efter efterårets debat om fedt-afgift og sukkerafgift. Men det er faktisk en afgiftsforhøjelse, som er den del af skattereformen.

De danske købmænd glæder sig over, at fedtafgiften er væk. Det kan måske mindske tabet af arbejdspladser i danske butikker.

- Afskaffelsen af fedtafgiften vil forhåbentlig kompensere for de negative effekter af forhøjede afgifter på øl, sodavand, vin, slik og chokolade, siger Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK, De Samvirkende Købmænd.

Pristalsreguleret

Danmark har som det eneste land i Europa vedtaget, at afgifterne på øl, sodavand, vin, slik og chokolade stiger i takt med pristallet.

- Mange politikere har talt om, at ?sukkerafgiften afskaffes?, men virkeligheden er, at den stiger, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Staten forventer at de forhøjede afgifter vil indbringe 200 mio. kr. om året. I de kommende år inddrages flere varegrupper, f.eks cigaretter, i afgiftssystemet, som i 2015 forventes at indbring statskassen 600 mio. kr.