Fedtafgiften tager livet af nærbutikkerne

Fedtafgiften gør de hjemlige nærbutikker til tabere, når flere og flere syddanskere handler helt almindelige dagligvarer syd for grænsen.

Det er nu en måned siden, at den nye fedtafgift trådte i kraft. Den har fået flere og flere syddanskere til at handle helt almindelige dagligvarer syd for grænsen. De store tabere er nærbutikkerne, hvor flere allerede har måtte dreje nøglen om.
Det siger Hanne Nielsen, formand for Nærbutikkerne Landsforening til TV SYD.

Folketinget var inden valget enige om den nuværende fedtafgift. Den nye regering vil nu forhøje afgifterne og udvide til flere andre områder som slik og cigaretter. Det frygter Hanne Nielsen vil blive det endelige dødsstød for nærbutikkerne.

- Vi hører fra rigtig mange af vores medlemmer, at de ikke overlever hvis det fortsætter, siger Hanne Nielsen fra Nærbutikkernes Landsforening.

En spørgeundersøgelse fra landbrugets orgaganisation Landbrug og Fødevarer viser, at 9 ud af 10 syddanskere oftere vil handle ind ved grænsen, hvis priserne stiger mere i fremtiden.
- Der er ingen tvivl om at handlen vil stige. Forbrugsmønsteret ændrer sig. Flere mængdeindkøb hvor folk køber store mængder kød, ligesom de køber sodavand og øl.

Landbrug og Fødevarer skønner at danskerne i år lægger over 6,5 mia. kroner syd for grænsen. Over en tredjedel af det beløb kommer fra syddanskerne, siger Leif Nielsen, Cheføkonom, Landbrug og Fødevarer.

Hvis alle pengene fra grænsehandlen blev brugt inden for Danmarks grænser skønner Landbrug og Fødevarer at man vil kunne ansætte 6.000 flere i detailbranchen.

I aften kan du i TV SYD se, hvor meget der reelt er at spare ved at handle syd for grænsen. Vi køber nøjagtig det samme på begge sider af grænsen og afslører forskellen, der er i klar tysk favør.

Seernes egne gode råd

Vi har spurgt jer seere på vores facebookside, hvilke varer man kan spare rigtig meget på ved at handle syd for grænsen.

For eksempel skriver Lone Buch: Alt kød pålæg vaske/rengøring, tøj sko briller øl vin vand, osv. osv.

Helle Christensen Schmidt: Tandlægen og frisøren - der er der mange penge at hente og på dagligvarer, rengøringsmidler, hygiejneartikler, dyrefoder? jeg kører derned flere gange om måneden og handler godt ind... synes det er for dyrt herhjemme.

Michael B. Jacobsen: Nu bor jeg selv i Flensburg. Og der er mange penge at spare på at gøre sine dagligvareindkøb syd for grænsen. Men vær opmærksom på, at ofte er grænsebutikkerne ikke billigst på et samlet indkøb - langtfra...

Del dine egne erfaringer med os og se alle de andre seernes råd på www.facebook.com/tvsyd