Fejl i arveligt gen kan repareres

Vejle Sygehus går nu i gang med en eksperimentel behandling, der skal redde kvinder med arvelig underlivskræft.

Det er i nogle tilfælde blevet muligt at konstatere fejl i arvematerialet i to gener. Kvinder, der har en mutation i bare ét af generne, har en meget forøget risiko for kræft i æggestokkene og brystkræft. Genfejlen kaldes en BRCA mutation.

Sygehuset vil nu undersøge væv fra 500 kvinder, der i 2005 fik konstateret kræft i æggestokkene. Vævet blev udtaget, da de fik diagnosen.

Professor Anders Jakobsen på Vejle Sygehus forventer at finde arvelig ægggestokkræft i mellem fem og ti procent af tilfældene.

Ny behandling

- Vi får en viden, der for den enkelte kvinde kan betyde, at de kan få et nyt behandlingstilbud, siger Anders Jakobsen.

Lægerne kan tilbyde kvinderne en medicin i tabletform med en såkaldt parphæmmer. Pillerne reparerer skaderne på arvemassen og rammer primært de ondartede kræftceller i modsætning til kemoterapi, der angriber alle celler.

Vejle Sygehus vil via de praktiserende læger opsøge de berørte kvinder.

Sygehuset har siden 2007 modtaget kvinder fra hele landet, hvor mulighederne for kemoterapi er udtømt. De vil få tilbudt en gentest, og hvis de er arveligt disponeret for kræft i æggestokkene, kan de få den nye tabletbehandling.

Professor Anders Jakobsen forudser, at lægerne i fremtiden kan tilbyde en individuel behandling for mange forskellige kræftformer.