Fest for en dansk ingeniør-bedrift

Fredag den 14. maj kl. 14.00 for nøjagtig 75 år siden kørte Danmarks første lyntog over den gamle Lillebæltsbro. Den er et stykke Danmarks-historie og en vigtig brik i landets trafik-net.

Den var Europas næstlængste bro, da den blev indviet. Siden har den stået som et symbol på det danske brobyggeri.

Indtil den ny Lillebæltsbro blev bygget i 1970, var Lillebæltsbroen i 35 år den eneste faste forbindelse mellem Jylland og øerne, og jernbanedelen af Lillebæltsbroen er fortsat en af de vigtigste landsdelsforbindelser i Danmark. I de travleste døgn kører der op mod 200 tog over broen.

Fest hele dagen

I dag er vej-delen af Lillebæltsbroen en vigtig lokal-vej mellem to store og vigtige byer i Trekantområdet. Der er næsten altid vedligeholdelsesarbejde på broen - de fleste usynlige for trafikanter, men en del også meget synlige, for eksempel når broen skal males.

Festen for den gamle Lillebæltsbro begyndte fredag formiddag.
Programmet omfatter guidede ture, veteranbiler, minitog, bromarked, jernbaneorkester, bro-bal på torvet og smukke sejlskibe på bæltet. Jubilæet slutter med et festfyrværkeri, når mørket falder på.

I 2008 kørte der dagligt, gennemsnitligt 10.700 biler over den gamle Lillebæltsbro. I takt med øget fokus på sundhed er der kommet pres på broens cykelsti, og  her i maj måned har kampagnen ?Vi cykler til arbejde? fået endnu flere cyklister på den gamle bro.

Gamle biler på broen

I dag har mere end 400 klassiske- og veterankøretøjer taget turen fra den gamle Kemira-grund på Fredericia Havn, gennem Snoghøj og over den gamle Lillebæltsbro.

Det er VeteranPosten, Dansk Vintage Motor Club og Dansk Veteranbil Klub samt museerne i Fredericia og Middelfart der har indbudt alle med et klassisk- eller veteran-køretøj til denne køretur, fortæller Steen Jørgensen fra VeteranPosten.

Både Fredericias borgmester Thomas Banke og Middelfarts borgmester Steen Dahlstrøm tog turen med i en af bilerne. Turen sluttede på Karoline Cafeteriet, der siden 1965 på det nærmeste har været lidt af en institution langs hovedvej 1.