TV der bevæger dig

Filskov indvier privat plejehjem

02:30

Edith Kirk Kristiansen klippede snoren, da Filskov Friplejehjem lørdag blev indviet.

1 af 2

I Filskov lukkede kommunen plejehjemmet - men det ville landsbyen beboere ikke finde sig i. Lørdag kunne Filskov indvi' et splinternyt fri-plejehjem med 36 pladser

Kommunen skal betale for for beboerens ophold, og dermed er en stor del af den planlagte besparelse ikke opnået.

Loven om friplejehjem, der skal gi' plejehjemsbeboere mulighed for at vælge mellem private og offentlige plejehjem, blev vedtaget af Folketinget i 2007.

Et friplejehjem er bygget for statsligt garanterede penge - og kravet er at "ejeren" selv skal stille med mindst 7 procent af byggesummen.

Alle, der er visiteret til et plejehjem, kan frit vælge om vedkommende vil på et kommunalt plejehjem eller et friplejehjem - taksten på en friplejehjemstakst er udregnet som gennemsnitsprisen for en plejehjemsplads i Danmark, og det betyder, at en plads i Filskov i gennemsnit er 100.000 kroner dyrere end en tilsvarende kommunal plejehjemsplads i Billund Kommune.

Friplejehjemmene er derfor ikke voldsomt populære i kommunerne - ikke kun p.g.a. økonomien, men også fordi kommunerne har svært ved at planlægge deres kapacitet.

Friplejehjem opstår typisk, fordi kommunen lukker det kommunale plejehjem - det var også tilfældet i Filskov.

I TV SYDs område findes der friplejehjem i Riis ved Give og i Filskov - der er desuden et på vej i Gadbjerg og i Bylderup-Bov.

Socialministeriet godkender friplejehjemspladser efter ansøgning - op til 225 om året.

I Filskov er der 36 pladser - 30 er besat - 40 procent af mennesker fra Filskov Sogn - 33 procent fra andre kommuner.

Landsbyen har i alt samlet 3,7 millioner kroner ind til friplejehjemmet, der har kostet et halvt hundrede millioner at bygge/ombygge.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden