TV der bevæger dig

Filsø klar til indvielse

I store helsides annoncer inviterer Naturfond alle til indvielse på et af Danmarkshistoriens største genopretningsprojekter. Filsø er tilbage som en landets største søer.

Søndag den 7. oktober står Vardes borgmester Gylling Haahr og direktør i Aage V. Jensens Naturfond, Niels Wilhjelm, klar til at indvie et af de største naturgenopretningsprojekter i nyere tid, og der vil blive åbnet for vandets adgang til den nordlige del af søen.

I alt 23,26 km2 (2.326 ha) stort bliver det samlede naturområde med Filsø, Filsø Hede og Fidde Sø.

Selve Filsø vil blive en ca. 9,15 km2 (915 ha) stor, lavvandet sø omgivet af enge, moser og rørskove, og i søen vil der komme et antal rævesikre småøer og holme, hvor fuglene kan yngle.

Filsø var tidligere over 20 km2 (2.000 ha) stor og dermed landets næststørste sø, men i 1852 blev vandet sænket med 3 meter, og søen svandt ind til 750 ha.

I perioden 1940 til 1947 blev Filsø ved hjælp af diger og pumper afvandet til et fladt og intensivt dyrket landbrugslandskab. Dermed var der kun Fidde Sø på 70 ha i det nordøstlige hjørne og den 2 km lange og 20 ha store sø kaldet Søvig Sund i det sydøstlige hjørne tilbage af den oprindelige Filsø.

Med naturgenopretningen er området blevet genskabt som et vigtigt område for fugle- og dyrelivet. Samtidig er der etableret nye stier og udsigtspunkter, der skal gøre det til attraktivt område for besøgende.

Den officielle indvielse finder sted søndag den 7. oktober kl. 13.00 på Filsø Avlsgård, Kærgårdvej 12, 6854 Henne. Besøgende opfordres til at medbringe gummistøvler eller andet solidt fodtøj til turene i området.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden