Finhval observeret i Årøsund

En finhval er observeret i Årøsund i den sydlige del af Lillebælt. Den var i selskab med en halv snes marsvin, oplyser Carl Kinze fra hvaler.dk til TV SYD.

- Det tyder på, at der har været nok at spise, siger han.

Observationen er den første i år. Men Carl Kinze mener ikke, at den sene observation har noget at gøre med den kølige forsommer.

- Hvalen blev observeret af en sejler. Desværre havde han ikke noget kamera. Hans beskrivelse er dog så detaljeret, at Carl Kinze føler sig overbevist om, at der er tale om en finhval.

Netop de mange "elektroniske øjne", som vi har på vendet i disse år, har bidraget til ny viden om hvalerne, siger Carl Kinze.

Der findes naturligvis et engelsk navn for disse amatør-observationer: Citizen-science (Borger-videnskab).

- Der er ingen tvivl om, at vi ved mere om hvalernes færden i dag, fordi borgernes øjne er rettet mod dem.

Det har f.eks. vist sig, at når f.eks. finhvaler dukker op i de indre danske farvande, så kan de ofte opholde sig her i ugevis.

- De har nogle stationer, som de går efter. Årøsund er et af dem. Her er forholdsvis dybt, og her vandrer hvalerne frem og tilbage.

Carl Kinze er derfor sikker på, at der vil komme flere observationer i den kommende tid. De er meget velkomne til at sende foto (og evt. videoer) til cck@hvaler.dk.

Hval-eksperten er også overbevist om, at der kommer flere hvaler. Eller rettere, at vi bliver mere opmærksomme på dem.

- Vi har en melding fra Eckernförde for 14 dage siden. Men den har vi ikke hørt om siden, så det kan være den, der er set i Årøsund.

Han fortæller også, at der er set pukkelhvaler - og delfiner i danske farvande de sidste år.

- Det er et spørgsmål om, hvor meget vand vi får ind fra Atlanterhavet.