Firmaer skal forsikre øst-arbejdere

Polen skal tales til rette - og danske firmaer skal have forsikringsansvar for ansatte fra øst, siger overlæge efter sag fra Hedensted.

Regeringen må overtale Polen til uden videre at acceptere overflygtning fra Danmark af polske hospitalspatienter. Og på det danske arbejdsmarked skal loven gøre danske firmaer ansvarlige for at betale hospitalsbehandling af udenlandske arbejdere, hvis de hyrer udenlandske underentreprenører, som ikke har forsikringerne i orden for deres ansatte.

Regeringen må gribe ind

Det siger overlæge ved Århus Sygehus, Benedicte Dahlerup, efter tirsdag at have gennemtrumfet en overflytning til Polen af en polsk respiratorpatient, som polske hospitaler og de polske myndigheder har nægtet at tage imod igennem to en halv måned. Overlægen oplyser, at der har været flere at den slags sager med Polen.

- Vi håber meget på, at regeringen nu får ordnet det her problem, siger Benedicte Dahlerup

Hyret af dansk firma

Den 44-årige Adam Szaj har siden den 20. oktober været klar til at komme hjem til Polen. Men polske sygehuse har ikke besvaret henvendelser om at modtage ham.

Ligeså har det polske sygesikringsvæsen, NFZ, nægtet at hjælpe manden, oplyser overlægen.

Adam Szaj har arbejdet som håndværker i Hedensted og kom til skade den 16. september, da han faldt igennem et tag og syv meter ned på et betongulv. Han er i dag lam og ville selv gerne hjem til sin familie i Polen. Han var ansat af et polsk firma, der var hyret af en dansk virksomhed via to andre led af firmaer.

Forsikring nægter

Problemet har ifølge overlægen været betalingen for Adam Szajs behandling i Polen. Ingen sygehuse tager imod patienter, hvis de ikke har en forsikring. Og det forsikringsselskab, som Adam Szajs arbejdsgiver har tegnet sig hos, har nægtet at gå ind i sagen.

Billigst mulige forsikring

- Arbejdsgiveren har tegnet den billigst mulige forsikring. Og forsikringsselskabet har helt næget at svare på vores henvendelser. Hvis der var et kædeansvar, så det danske firma hæftede i den sidste ende, så skulle der nok komme orden på det, siger Benedicte Dahlerup.