Fisk, der ikke tåler vand

På mandag åbner Sønderjyllands Akvarium, hvor fiskene ikke kan tåle vand. Akvariet er indrettet i Papirmuseets Hus i Gråsten og er åbent til midten af september.

Her er flotte farvestrålende fisk, kyssefisk, langhalefisk, snudefisk, smukke tropiske fisk, saltvandsfisk og hajfisk med skarpe spidse tænder. Fiskene svømmer mellem havplanter, smukke søblomster og tang.

Alt er håndlavet i papir med skabeloner, quillingkam og -stift. Der er dekoreret med sten med materialer fundet ved hav og fjord.

Dekoratør Hanne Olesen har stået i spidsen for Akvarieopbygningen med stor opfindsomhed. HUn har skabt en dejlig aquastemning i "Sønderjyllands Akvarium", selvom det ikke indeholder en dråbe vand.

- Det har været en "Vanvittig" sjov opgave, fortæller hun. Mine kollegaer har hjulpet med at lave modeller og nu glæder jeg mig til at se, hvordan det bliver modtaget af vore kunder.

Se mere på hjemmeside

Mange af de flotte fisk er lavet af papirstrimler, der blot er 5 mm brede i en teknik der hedder quilling. Strimlerne bliver rullet, formet og limet.

Som værktøj bruges en lille quillingstift, hulskabelon og en Quillingkam. Det er næsten som at male med papir.

Strimlerne skæres og pakkes i huset. Der produceres millioner af strimler i den lille sønderjyske virksomhed, hvoraf en stor del exporteres. Karen-Marie Klip & Papir A/S har 20 medarbejdere.

Tangsnoren - naturligvis også lavet af papir - klippes af lokalpolitikeren Sven Jensen fra Slesvisk Parti. Han har lovet at møde op i et "passende antræk".