TV der bevæger dig

Fjernvarme skaber grøn tænketank

Fjernvarme-industrien herhjemme har over 9000 medarbejdere.

Den får hovedkvarter i Kolding, og er dannet af Danfoss, Grundfos, Dansk Fjernvarme, Logstor og flere internationalt førende virksomheder.

Tænketanken skal arbejde for et miljøvenligt, sikkert og fremtidssikret fjernvarme- og fjernkølesystem - som også skaber store danske eksportmuligheder og flere arbejdspladser.

Effektiv ernergi

- Grøn Energi skal lave analyser og undersøgelser, som graver ned i, hvordan vi får det bedste og mest effektive grønne energisystem, til gavn for samfundet, for forbrugerne og for erhvervslivet, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen i en pressemeddelelse.

Målet er at forbedre mulighederne for fjernvarme og fjernkøling og skabe grundlaget for udvikling, grøn vækst og jobskabelse indenfor et område, som i dag har løsningerne på fremtidens krav om energibesparelser, effektivitet og en fremtid baseret på 100 procent vedvarende energi.

Vi er gode

Grøn Energis formand Jørgen Mads Clausen fra Danfoss betegner fjernvarme som et system, der løser de problemer, Danmark og andre lande står overfor med at effektivisere og ændre energisystemet væk fra brug af fossile brændsler.

- I Danmark er vi internationalt førende indenfor fjernvarme, fordi vi har tradition for at udnytte ressourcerne bedst muligt. Det giver et kæmpe potentiale for vækst og jobskabelse. Ved at gå sammen og i fællesskab skabe grundlaget for forskning, udvikling og eksport, skaber vi også mulighed for tusindvis af nye job indenfor grøn energi, siger Jørgen Mads Clausen.

Stor eksport

Den danske fjernvarmeindustri eksporterer i dag for omkring seks milliarder kroner omåret. Eksporten ventes at vokse til 7,6 milliarder i 2015 og over 10 mia. kroner i 2020. Årsagen er, at man verden over skruer ned for energi-forbruget og har brug for energibesparende og grønne teknologier som fjernvarme. Forventningen er, at denne vækst vil skabe mindst 2000 jobs.

Herhjemme er 1,6 millioner husstande sluttet til fjernvarmenettet. Det svarer til 63 procent, og det er usædvanligt i international sammenhæng.

Flere ansatte

Tænketanken Grøn Energi er stiftet den 1. oktober 2012 af Dansk Fjernvarme, DI Energibranchen, DBDH, Danfoss, Grundfos, Logstor, Kamstrup, ABB, Cowi, Grontmij og Rambøll, som alle er blandt verdens førende fjernvarmevirksomheder.

Grøn Energi får hjemsted hos Dansk Fjernvarme i Fjernvarmens Hus i Kolding. Fjernvarmebranchen har 9200 ansatte. Tallet ventes at vokse med mindst 2000 frem mod 2020.

Der er ca. 450 fjernvarmeværker i Danmark. De producerer varme på mange måder, eksempelvis som kraftvarme (el og varmeproduktion sammen), overskudsvarme fra industriproduktion, geotermi, solvarme, vind, biomasse og fra affaldsforbrænding. Fjernvarmen er baseret på 52 procent vedvarende energi.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden