Flere bliver udsat for tvang i psykiatrien

​Der er næsten sket en fordobling i antallet af børn og unge, der bliver udsat for en form for tvang på de psykiatriske behandlingssteder i Region Syddanmark.

Det er helt uacceptabelt. Sådan siger Sind - landsforeningen for psykisk sundhed - om stigningen i brug af tvang i psykiatrien i Region Syddanmark.

quote

Man skal aldrig udøve tvang på mennesker. Det er et overgreb hver eneste gang, som de aldrig nogensinde glemmer. Derfor skal vi undgå det.

Anne Hvidberg Jørgensen, regionsformand, Sind, Syddanmark

I 2015 blev 40 børn og unge under 18 år i regionen udsat for en form for tvang. I 2016 steg antallet til 71. Også blandt voksne er der sket en stigning.

I 2015 blev 1133 voksne udsat for en form for tvang, men i 2016 var antallet steget til 1171. Sind mener, tvangshandlingerne skal afskaffes helt.

- Man skal aldrig udøve tvang på mennesker. Det er et overgreb hver eneste gang, som de aldrig nogensinde glemmer. Derfor skal vi undgå det, siger Anne Hvidberg Jørgensen, regionsformand, Sind, Syddanmark, til TV SYD.

Flere og flere bliver indlagt på de psykiatriske afdelinger, men der bliver ikke givet tilsvarende flere penge til psykiatrien. Anne Hvidberg Jørgensen mener, den øgede brug af tvang er et klart udtryk for det.

- Der mangler ressourcer til at uddanne personale til, hvordan vi snakker med de unge mennesker og tackler problemerne, inden de bliver så voldsomme, så man er nødt til at udøve en form for tvang, siger Anne Hvidberg Jørgensen.

quote

Vi har selvfølgelig kigget meget ned i de her tal. Noget af det skyldes, at der i de her år har været en række patienter med svær selvskadende adfærd og patienter, der kommer fra et botilbud i Region Syddanmark.

Anders Meinert, lægefaglig direktør, Psykiatrien, Region Syddanmark

Den begrundelse afviser lægefaglig direktør ved psykiatrien i Region Syddanmark.

- Vi har selvfølgelig kigget meget ned i de her tal. Noget af det skyldes, at der i de her år har været en række patienter med svær selvskadende adfærd og patienter, der kommer fra et botilbud i Region Syddanmark, siger Anders Meinert til TV SYD.

De psykiatriske behandlingssteder i Region Syddanmark har siden 2016 prøvet at lave en opsøgende indsats mod botilbuddene. De har set en god effekt af indsatsen.

- Vi vil fortsætte med indsatsen og prøve at komme ned på et så minimalt antal af tvangsindlæggelser som muligt, siger Anders Meinert, lægefaglig direktør, Psykiatrien, Region Syddanmark.

Politiet har også medvirket til flere tvangsindlæggelser. Sammenlagt har Syd- og Sønderjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi medvirket til 102 flere tvangsindlæggelser i 2016 end i 2015.