Flest MRSA-smittede i Sønderborg

69 personer fra Sønderborg Kommune blev smittet med den resistente MRSA i 2012/13. Dermed topper kommunen en statistik, som sammenligner med antallet af svin i området.

Det er fagbladet Ingeniøren, som har undersøgt, om der er sammenhæng mellem antallet af svinebesætninger i en kommune ? og antallet af smittede. Og undersøgelsen viser, at sandsynligheden for at blive inficeret med MRSA-bakterier stiger i takt med antallet af svin i ens kommune.

Ifølge Danmarks Statistik var der i 2010 (den seneste opgørelse) 409.332 svin i Sønderborg Kommune. Omvendt var der kun få tilfælde i Frederiksberg og København ? som ingen svinefarme har.

Kortlægningen viser, at sandsynligheden for smitte er hele 13 gange så høj i kommuner med mange svin, skriver Ingeniøren.

Og da ingen af de 4 danskere, der siden 2012 er døde af MRSA-infektioner, ifølge Statens Serum Institut havde haft kontakt med svin, bør årsagssammenhængen undersøges nærmere, mener professor i epidemiologi og ekspert i spredning af resistente bakterier Frank Aarestrup fra DTU.

- Det vigtige må være at undersøge de indirekte smitteveje, hvis man vil gøre mere for at bekæmpe spredningen. Det er meget forudsigeligt, at når reservoiret for bakterien er stort med mange svin, vil risikoen også stige for smitte gennem kød, gylle og luft for eksempel, siger Frank Aarestrup til Ingeniøren.

I dag bliver personer, som arbejder med svin, betragtet som værende i risikogruppen. Derfor bliver man spurgt ved indlæggelse på hospitalet, om man har kontakt med svin.

Ingeniørens kortlægning viser, at hvis der er flere end 400.000 svin i kommunen, er der i gennemsnit 59,1 personer pr. 100.000 indbyggere, som enten bærer eller bliver syge af bakterien.

I TV SYDs landsdel er flest smittet i Sønderborg med 69 tilfælde, mens f.eks. Esbjerg Kommune kun har registreret under syv tilfælde af smitte med MRSA CC398.

Derfor er kommunen grøn på det kort, som Ingeniøren har genereret.

I Billund, Vejen og Fredericia er der registreret mellem 14 og 21 tilfælde af smitten, mens Varde, Vejle, Tønder og Horsens kommune har mellem 21 og 28 tilfælde. I Hedensted, Aabenraa og Haderslev kommune blev i 2012/13 registreret mellem 28 og 35 tilfælde af smitte.

IOngeni\u00f8rens kort over antal smittede med MRSA.
IOngeni\u00f8rens kort over antal smittede med MRSA.