Kender du FN's internationale dage? Lørdag markerer Vejle Spildevand en særlig én

Hvert år sættes der ekstra fokus på toilettet den 19. november, når FN markerer den internationale toiletdag. Vejle Spildevand minder i den forbindelse om gode toiletvaner.

Du har det helt sikkert i dit hjem, du benytter dig af det dagligt og kan ikke leve uden det.

Lørdag er det FN's internationale toiletdag, en dag der skal sætte fokus på toiletvaner og hygiejne verden over.

Hos Vejle Spildevand benytter man mærkedagen til at minde om, at toiletkummen kun skal bruges til tis, afføring og papir, mens alt andet skal i skraldespanden.

- Tre til fire gange om måneden rykker vi ud med mandskab og slamsuger til en tilstoppet pumpestation for at fjerne det affald, der skulle have været i skraldespanden, men som i stedet er endt i kloakken, fortæller Claus D. Christensen, der er produktionschef i Vejle Spildevand.

En million skyl

Ifølge Vejle Spildevand skyller hver dansker i gennemsnit mellem tre og ni liter vand ud i toilettet fem gange om dagen. Det bliver til en million toiletskyl i timen.

Alt, der skylles ud, løber gennem kloaksystemet til et renseanlæg, men når ting som vådservietter, vatpinde, kondomer og andet affald bliver skyllet ud i toilettet, vikler det sig ind og sætter sig på tværs, hvilket skaber forstoppelser i kloakken.

Fakta om spildevand

Det tager mellem tre og fem timer at skille og rengøre en pumpe, der er stoppet. Hvis pumpen er ødelagt, koster en ny fra 50.000 kroner.

Vejle Kommune har i alt 400 spildevandspumper.

Hvert år kører Vejle Spildevand 140 tons ristegods på forbrændingen fra Vejle Spildevands renseanlæg. Ristegods er alt det, som bliver sorteret fra i den mekaniske rensning, f.eks. vatpinde, kondomer, gebisser osv. Der er en del af de 140 tons, som også er vand, fordi vandet ikke bliver presset ud af ristegodset.

Derudover frasorterer Vejle Spildevand 75 tons fedt og 500 tons sand hvert år fra Vejle Spildevands renseanlæg.

Kilde: Vejle Spildevand

Selvom det kan virke som en selvfølgelig at have et badeværelse med et toilet i hjemmet, så lever over 3,5 milliarder mennesker uden adgang til et velfungerende toilet. Det betyder, at bakterier breder sig, og sygdomme får let ved at florere.

- Det er heldigvis langt fra virkeligheden her i Danmark, men den internationale toiletdag er en god anledning til at sætte fokus på toiletter og vores velfungerende spildevandssystem, siger Claus D. Christensen.

Mange markeringer

Måske er det første gang, du hører om FN's internationale toiletdag, men det er langt fra den eneste dag, der markeres.

FN har udpeget særlige dage, uger og år som lejligheder til at markere bestemte begivenheder eller emner, som fortjener opmærksomhed. 

Der findes en lang række dage, men har du styr på dem? Prøv quizzen om FN's internationale dage herunder.