FOA-formand bekymret efter ældre-konkurser

FOA-formand Dennis Kristensen er bekymret for de mange ældre og medarbejderne, der nu pludselig står uden arbejde efter flere konkurser hos private firmaer, der udfører ældepleje.

Kære Pleje indgav fredag konkursbegæring og lukker med øjeblikkelig virkning. Først i marts måned tabte Kære Pleje en sag til fagforeningen FOA, der udløser efterbetaling til ansatte, der er gået ned i løn efter, at Kære Pleje og medarbejderne tidligere havde lavet en lokal aftale med lavere løn for at kunne gå ned i pris og sikre sig opgaver som alternativ til den kommunale hjemmepleje i bl.a. Kolding.

I slutningen af februar gik et andet privat plejefirma Caregruppen, der også udførte hjemmepleje i det jysk-fynske, også konkurs. Konkursen ramte tusindvis af ældre. Også dengang måtte kommunerne overtage plejen med kort varsel.

De to firmaer har ud over, at de begge nu er gået konkurs, intet med hinanden at gøre.

En FOA-undersøgelse fra oktober 2013 viste, at 63 procent af landets ældrechefer har oplevet, at en privat leverandør til ældrepleje har opsagt kontrakten før tid på grund af konkurs, dårlig økonomi eller manglende kunder. I sidste måned gik firmaet Care-Gruppen i Odense konkurs ? også op til weekenden. I begge tilfælde stiller det kommunerne overfor en svær opgave.

- Her har vi et af de alvorlige dilemmaer i alle planerne og anbefalingen af mere konkurrence og mere udlicitering på de borgernære områder. Nogle gange kan private operatører godt finde ud af at skumme fløden, men oprydningen bekostes hver gang af det offentlige ? og med masser af utryghed og kaos til følge, siger Dennis Kristensen, formand for FOA, der organiserer en stor del af de ansatte i ældreplejen.