Fødende i Horsens: Hvor er jordemoderen?

Kun omkring tre ud af fire fødende i Horsens har en jordemoder hele tiden hos sig, når fødslen er ved at gå igang.

På fødeafdelingen i Horsens kniber det til tider med at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for svangreomsorg om, at der kontinuerligt bør være en jordemoder hos den fødende. Det fortæller DR Østjylland.
 
Kun omkring tre ud af fire fødende i Horsens har en jordemoder hele tiden hos sig, når fødslen er i den såkaldte aktive fase - altså når den fødende er ved at være omkring 4 cm åben, og der er kort tid mellem veerne. Det anslår chefjordemoder Lisbet Drevs.

- Det er ærgerligt, for det bør der være hos alle. Flere undersøgelser viser, at det forbedrer forløbet helt fantastisk for den fødende, hvis der er en jordemoder hele tiden, forklarer hun.

Hvis en jordemoder er væk fra den fødende i over 15 minutter, tæller det som fravær. Men jordemødrene i Horsens har meget at se til, og det kan betyde, at de er længere tid væk. Mange nervøse gravide tropper nemlig op på fødeafdelingen og vil gerne tilses af fødegangens jordemødre.

- Fordi vi ikke rigtig har fødselsforberedelse, er de mere nervøse, så jordemødrene har flere opgaver, de skal tage sig af og må derfor forlade en, der er i aktiv fødsel, i ny og næ for at gå hen til en anden gravid, der lige er kommet ind og som der skal snakkes med og lyttes på, siger Lisbet Drevs.

Ekstra jordemødre er der dog ikke råd til.

 - Det har vi ikke på grund af økonomi. Hvis vi skulle have en jordemoder mere døgnet rundt, ville det koste, og vi er nødt til at sige, at vi er en akutafdeling, og akutafdelinger kan man ikke bemande efter spidsbelastninger. Der normerer man så godt som muligt, så man ikke ryger ud i spidsbelastninger, forklarer Lisbet Drevs.