Forældrepar idømt fængsel for seksuelle overgreb mod fire børn

Onsdag er der faldet dom i sagen mod et ældre ægtepar, der er anklaget for en lang stribe af sexovergreb mod deres fire børn.

Artiklen er opdateret med straffeudmålingen.

64-årig mand idømmes i Vestre Landsret fem års fængsel og 60-årig kvinde idømmes fire års fængsel for overgreb mod fire børn i den såkaldte Vejen-sag.

I byretten blev moren frifundet, men landsretten har vurderet beviserne anderledes.

Parret er fundet skyldig i at have haft samleje med et af børnene og i at have tvunget børnene til oralsex.

De er også fundet skyldige i at have tvunget børnene til at berøre og til dels sutte på en hunds lem.

Parret var også tiltalt for at have udsat børnene for vold og trusler. Men landsretten vurderer, at disse forhold er forældede.

Den 64-årige mand blev i byretten i april idømt fire års fængsel.

Dommen blev skærpet

Begge forældre har nægtet sig skyldig og hævdet, at børnenes anklager er det pure opspind.

Parret har været i byretten i april i år. Kvinden blev frifundet for alle 17 anklager, mens manden fik fire års fængsel for voldtægt af et af børnene. Retten fandt, at anklagerne ikke var tilstrækkeligt bevist, eller at de var forældede. Overgrebene fandt angiveligt sted i et villakvarter i Vejen mellem 1987 og 1993.

Det var et af børnene, der anmeldte forældrene. Børnene blev fjernet fra hjemmet i 1993 og er nu voksne.(Se faktaboks herunder, red.)

Anklagerne

* Kvinden er biologisk mor til alle fire børn, mens manden er biologisk far til to af børnene.

* Overgrebene skal være sket i perioden 1987 til 1993, mens børnene var under 12 år gamle.

* Børnene skal ifølge anklagen have været udsat for gentagne tilfælde af voldtægt begået af manden, mens moren passivt så til eller var vidende om, hvad der foregik.

* Børnene skal også være presset til at udføre forskellige former for sex med forældrene, med familiens hund og med forskellige uidentificerede personer.

* Anklageskriftet beskriver, at de seksuelle overgreb i nogle tilfælde fandt sted, mens børnene blev fastholdt og klemt om halsen, så de ikke kunne trække vejret.

* I et tilfælde fik en pige bundet hænderne sammen med plasticstrips og bundet fast til loftet, så hun ikke kunne nå jorden, hvorefter hun blev voldtaget.

* Børnene blev anbragt på en døgninstitution i efteråret 1992. Men forældrene havde lov til uovervåget weekendsamvær med dem frem til henholdsvis april og juli 1993. 

* De forurettede er i dag mellem 30 og 35 år. En af dem, en kvinde, lider af posttraumatisk stress og skønnes at være selvmordstruet.

* En anden kvinde lider af angst og tør ikke gå uden for sin dør. Begge kvinder er uarbejdsdygtige.

* Da sagen går 30 år tilbage, er det sparsomt med bevismateriale. Men udsagn fra de forurettede underbygges blandt andet af børnetegninger, ligesom politiet har beslaglagt to læderpiske og en computer.

* Forældrene har nægtet sig skyldig i alle anklager. 

Kilder: Anklageskriftet, Ritzau