Forbrugerne bliver snydt

Dagligvarer er for dyre i Danmark. I hvert fald hvis man spørger Allan Filbert, der står bag den nye hjemmeside grænseguiden.dk. Den hjælper de danske forbrugere med at finde rundt på det tyske marked, og den sammenligner priserne på dagligvarer i Danmark og Tyskland.

Vi tog til Flensborg for at tjekke efter. Flensborg er velbesøgt af danskerne på jagt efter lavere priser, og der er mange penge at spare på helt almindelige dagligvarer ved at køre syd for grænsen.

Forbrugerne snydt

Allan Filbert er ikke tilfreds med det danske marked. Han skrev for nylig i et indlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten, at Konkurrencestyrelsen i Danmark sover, og de danske forbrugere bliver snydt af detailhandelen.

Allan Filbert noterer, at de danske detailkæder har det ene store overskud efter det andet. Der er ingen rigtig konkurrence på det danske marked, og han ser en tendens til, at danskerne kører syd for grænsen for at købe ind.

De får meget mere for pengene. For at hjælpe dem har han oprettet graenseguiden.dk, som indeholder prissammenligninger mellem danske og tyske butikker.

Tak for kaffe

Allan Filibert peger på kaffen. I Tyskland er den belagt med en afgift, der er dobbelt så høj som i Danmark. Alligevel er kaffen i Danmark dyrere end i Tyskland.

Han peger også på, at detailhandlerne ikke sænker priserne i takt med at afgifterne bliver sat ned. Hvis der omvendt sker en forhøjelse af afgifterne, så stiger priserne mere end afgifterne.

TV Syd købte i dag en flaske tomatketchup, gnavepinde til hunden og pulverkaffe. Prisen syd for grænsen var 150 kroner, mens prisen nord for grænsen var 250 kroner. Altså 100 kroner ekstra på den danske side af grænsen.

I Tyskland er momsen på fødevarer syv procent. Dog er momsen på kaffe 19 procent. I Danmark er den 25 procent på alt. Hvis vi ser bort fra momsen, er der stadig 67 kroner at spare ved at købe ind i Tyskland.

Grænseguiden.