Forbud får skoleelever til at spise sundt

Eleverne på Vonsild Skole ved Kolding må ikke forlade skolen for at købe frokost. De skal have sund mad med, og skolen har forbud mod søde sager.

En undersøgelse, som TV SYD har fået foretaget på skolerne i Kolding Kommune, viser, at eleverne på næsten tre ud af fire skoler kun må spise slik og søde sager ved særlige lejligheder. Derudover er der på fire ud af fem skoler et decideret forbud mod, at eleverne må forlade skolen for f.eks. at købe slik og kager hos købmanden.

En af de skoler, der har indført de strammere regler, er Vonsild Skole ved Kolding. Her må eleverne ikke forlade skolen for at købe frokost, selvom SuperBrugsen kun ligger 500 meter væk. Alligevel er eleverne godt tilfredse.

quote

Du lever bare ikke så usundt, som mange unge gør i dag.

Mathilde Bertelsen, 8.A, Vonsild Skole, Kolding

- Jeg synes, det er meget fint. Jeg kan selv bestemme, hvad jeg vil have med - og det gør mig faktisk ikke så meget, at jeg får min egen madpakke med, siger elev i 8. A på Vonsild Skole, Mathilde Bertelsen, til TV SYD.

Overvægt er et stigende problem i Syd- og Sønderjylland - det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil. Samtidig viser tal fra Den Nationale Børnedatabase, at skolebørn i gennemsnit er mere overvægtige, når de går ud af skolen, end når de begynder.

Derfor tror skolelederen på Vonsild Skole, at det er godt for børnene, at de har regler. For én ting er at holde sig fra slikposerne i den lokale brugs. Skolen har også indført forbud mod at have sodavand, slik, kage og andre søde sager med i madpakken.

- Vi tror på, at vi får nogle børn, der får en bedre indlæring - og så håber vi naturligvis også, at vi kan være med til at præge dem til at vælge de rigtige produkter, forklarer skoleleder Peter Nordby.

Det var dog ikke alle forældre, der tog godt imod de strammere regler, da de blev indført.

quote

Vi tror på, vi får nogle børn, der får en bedre indlæring - og så håber vi naturligvis også, vi kan være med til at præge dem til at vælge de rigtige produkter.

Peter Nordby, skoleleder, Vonsild Skole, Kolding

- Der var meget modstand imod det. I dag er modstanden forstummet, og vi er meget enige om, at det gør noget godt, at vi ikke fylder alt mulig sukker i vores børn, siger forældrerepræsentant Kim Degn.

Men eleverne synes, det er en god idé.

- Du lever bare ikke så usundt, som mange unge gør i dag, slutter Mathilde Bertelsen.

Videnscenter for Sundhedsfremme på UC Syd forventer, at stadig flere skoler vil indføre regler som dem på Vonsild Skole.